Hlavní obsah

Normalizace odvrácena? Česká a moravská komora se shodly na úpravě stanov FAČR

Praha

Česká a moravská komora se dohodly na úpravě stanov Fotbalové asociace ČR v bodu volbě předsedy, jak po nich požaduje UEFA a FIFA. Ve druhém a třetím kole by rozhodovaly hlasy všech delegátů bez ohledu na komory. Informuje o tom iSport.cz s tím, že návrh dnes schválil výkonný výbor FAČR. O změně bude rozhodovat valná hromada 24. května.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Martin Malík, ilustrační snímek.

Článek

Aktuální návrh výrazně v bodu volby předsedy omezuje současný dvoukomorový systém. Pouze v prvním kole by předseda potřeboval pro zvolení nadpoloviční počet hlasů z Čech i z Moravy. Ve druhém kole už bude stačit prostý nadpoloviční počet hlasů získaných dohromady v obou komorách od přítomných delegátů. Tedy v případě účasti 202 delegátů získat alespoň 102 hlasů.

Ve třetím kole bude zvolen ten z kandidátů, jehož prostý součet hlasů získaných dohromady v obou komorách od přítomných delegátů je vyšší než protikandidáta. Pokud by oba získali stejný počet hlasů, musel by ve čtvrtém kole rozhodnout los.

Zástupci Čech a Moravy se na úpravě stanov dohadovali od loňského června, kdy na valné hromadě došlo k zablokování volby předsedy a ani tři kola nerozhodla o nástupci Miroslava Pelty. UEFA a FIFA proto volaly po změně, která podobnému zablokování zabrání.

V prosinci na další valné hromadě sice předseda zvolen byl, ale Morava neodsouhlasila navrhovanou změnu stanov, podle které by se bez ohledu na komory rozhodovalo až ve čtvrtém kole. UEFA a FIFA následně pohrozily, že pokud nedojde ke změně do 15. června, vyšlou na FAČR normalizační komisi.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň