Hlavní obsah

Vyhrát domácí soutěž a uspět v Lize mistrů, přeje si Iniesta v rudém dresu

Kóbe

Španělský fotbalista Andrés Iniesta se již rozkoukává ve svém novém japonském působišti. Už se také stihl v sobotu představit tisícům fanoušků Visselu Kóbe během oficiálního přivítání na stadiónu Noevir. Hbitý záložník příznivcům slíbil, že se do Japonska nevydal jen na předčasný fotbalový důchod. „Je to pro mě velká výzva,“ uvedla 34letá legenda Barcelony.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Andrés Iniesta se představuje fanouškům Visselu Kóbe.Video: sntv

 
Článek

„Chci se naučit spoustu nových věcí a pomoci Visselu Kóbe, aby i s vašim přispěním byl ještě lepší," pronesl Iniesta směrem k publiku.

„Nejdůležitější teď pro mě je, abych se připojil k týmu a byl pro něj užitečný. Vždycky si říkám, že je potřeba mít ty nejvyšší cíle ve fotbale i v životě, takže chci vyhrát ligu a stát se šampiónem Asie," dodal odhodlaně.

Co jste možná nevěděli o Visselu Kóbe?
Stěhování a dlouhé čekání na postup
Klub vznikl v roce 1966 pod záštitou továrny Kawasaki Steel ve městě Kurašiki. Roku 1995 se druholigový celek stěhoval do Kóbe. Ve větším městě se mělo začít vážně útočit na historický postup do elitní soutěže, což se v následujícím roce skutečně povedlo. Kóbe sice skončilo v Japonské fotbalové lize druhé, ovšem první Honda FC odmítla přejít z poloamatérského režimu do profesionálního, a tak umožnila Visselu, aby zaujal její místo.
S Ivanem Haškem k lepším zítřkům
Do nového tisíciletí vstoupilo Kóbe s novým stadiónem Noevir, který pojme 30 tisíc diváků. Klub se také dočkal nového majitele, když v těžké ekonomické situaci přešel Vissel do vlastnictví Crimson Group. K počáteční nelibosti fanoušků došlo také na změnu barvy dresů z původní černobílé pruhované kombinace na rudou. Tým pod vedením Ivana Haška tak vstoupil do nové éry. Druhým českým koučem na lavičce Kóbe se stal Pavel Řehák, jenž vedl japonské mužstvo v roce 2005. Po dohledem svých krajanů nastupoval za Vissel záložník Pavel Horváth.
První světová hvězda se nechytla a skončila u krasobruslení
Když se roku 2002 konalo fotbalové mistrovství světa v Jižní Koreji a Japonsku, zaujal domácí fanoušky Ilhan Mansiz. Turecký forvard o dva roky poději zamířil z Besiktasu do Kóbé, kde však jeho angažmá skončilo fiaskem. Kvůli zranění kolene odehrál jen tři utkání a vstřeleného gólu se nedočkal. Mansiz se po skončení fotbalové kariéry dal na krasobruslení, kde doplnil v páru svou slovenskou přítelkyni Oľgu Beständigovou.
V kádru s německou hvězdou
Andrés Iniesta není jediným světově proslulým hráčem ve Visselu Kóbe. Už od loňského března obléká rudý dres Lukas Podolski, německý mistr světa z roku 2014 a někdejší hráč Bayernu Mnichov či londýnského Arsenalu.

Reklama