Hlavní obsah

Senzace! Slavia končí v poháru. Sparta koncertovala, Plzeň odvrátila obří ostudu

Aktualizováno

Senzace! Fotbalisté Slavie prohráli v osmifinále fotbalového MOL Cupu s Baníkem Ostrava 0:2 po prodloužení a musejí zapomenout na obhajobu double. Další favorité už slaví postup. Plzni na hřišti třetiligového Chlumce nad Cidlinou hrozila ostuda, ale nakonec po obratu vyhrála 4:3 v prodloužení. Sparta zvítězila v Českých Budějovicích jasně 4:0. Hvězdou byl její obránce Matěj Hanousek, jenž dva góly dal a na dva příhrál.

Foto: Vladimir Pryček, ČTK

Fotbalisté Baníku Ostrava Tomáš Smola a Martin Fillo se radují z postupu přes pražskou Slavii v osmifinále MOL Cupu.

Článek
Fotogalerie

Chlumec hostí Viktorii Plzeň

Prvotřídní senzace se zrodila ve Vítkovicích. Slavia, suverén české fotbalové scény, dokáže trápit soupeře i v Lize mistrů, ale v osmifinále MOL Cupu dohrála. S Baníkem Ostrava padla v prodloužení 0:2. Baník tak částečně vrátil soupeři stejně vysokou porážku z květnového finále minulého ročníku MOL Cupu.

Slavia, v jejíž základní sestavě chyběli obránci Bořil s Coufalem, záložník Souček či zraněný stoper Hovorka, v prvním poločase přečkala dvě velké šance Baníku. Stronatiho hlavička po rohu skončila na břevně, poté Filla vychytal brankář Kolář. Po změně stran se ani jedno mužstvo do velkých příležitostí nedostalo.

Foto: Vladimir Pryček, ČTK

Brankář Slavie Ondřej Kolář se natahuje po míči.

Prodloužení ale opět patřilo domácím. Nejprve po Fillově centru otevřel skóre Diop a pojistku přidal rovněž hlavou Smola, který zužitkoval přesný míč od Jiráska. Úřadující mistři poprvé v sezoně prohráli s českým soupeřem a nezopakují double z minulé sezony. Oba celky si souboj zopakují v sobotu, kdy v první lize pro změnu Slavia přivítá Ostravu.

Plzeň spasil Krmenčík

Plzeň zachránil od blamáže hattrickem střídající útočník Michael Krmenčík.

Plzeňský trenér Vrba udělal v základní sestavě šest změn oproti úvodní jedenáctce z nedělního ligového šlágru s vedoucí Slavií. Brankář Kozáčik, který nastoupil teprve v druhém soutěžním utkání sezony, poprvé inkasoval ve 20. minutě od Bastina a domácí útočník zvýšil na začátku druhého poločasu na 2:0.

Foto: David Taneček, ČTK

Tomáš Bastian (vpravo) z Chlumce se raduje z gólu proti Plzni.

Hráči Viktorie dlouho nedokázali vyzrát na chlumeckého gólmana Petra. Jeho neprůstřelnost ukončil až náhradník Krmenčík, jenž se prosadil slepenými góly v 74. a 75. minutě. Když po chvíli otočil skóre Pernica, zdálo se, že Plzeň už si závěr pohlídá, jenže v 89. minutě Labík po Kozáčikově zaváhání zařídil domácím prodloužení.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva Jean-David Beauguel z Plzně a Jakub Havel z Chlumce v utkání osmifinále českého fotbalového poháru MOL Cupu.

V první části gól nepadl, ale v té druhé favorit přece jenom rozhodl. Pernica ve 108. minutě napálil břevno a dorážející Krmenčík hlavou završil hattrick. Chlumec, který v tomto ročníku poháru vyřadil Příbram a Bohemians 1905, tak nebyl daleko od skalpu dalšího celku z nejvyšší soutěže.

Mezi nejlepší osmičku MOL Cupu se dostala i Mladá Boleslav, když doma po obratu zdolala Zlín 3:1. "Ševce" bez většiny opor poslal do vedení v 19. minutě Fantiš, domácí odpověděli těsně před pauzou brankou Tatajeva. Druhé dějství už patřilo favorizovaným Středočechům. V 66. minutě se prosadil Komličenko a nejlepší ligový kanonýr ještě v nastavení připravil pojistku Ladrovi.

Slávisté půjdou do utkání ve Vítkovicích nabuzeni nedělní výhrou 1:0 v Plzni, díky níž vedou ligu už o devět bodů. V poháru se červenobílí představí venku po dvou letech. Oba celky si souboj zopakují v sobotu, kdy v lize pro změnu Slavia přivítá Baník.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Střelec vítězného gólu Slavie Tomáš Souček ve finále MOL Cupu líbá vytouženou trofej.

Sparta v úvodu ligové sezony remizovala v Českých Budějovicích 2:2, tentokrát ale s nováčkem nejvyšší soutěže neměla příliš práce. V úvodu i díky brankáři Nitovi přečkala několik šancí a v 26. minutě otevřela skóre po Hanouskově gólu. Ještě do pauzy zvýšil Kozák, po jehož teči Jihočeši marně reklamovali ofsajd.

Sparťanský útočník šest minut po pauze přidal hlavou druhý gól v zápase a poté se podruhé trefil i Hanousek, což se mu povedlo poprvé v kariéře. Pražané, až sedmý tým ligy, dohrávali utkání v poklidu a kouč Jílek si mohl dovolit na trávník poslat i uzdraveného Krejčího.

Ve středu ještě Mladá Boleslav přivítá trápící se Zlín a Liberec v severočeském souboji hostí Teplice. V úterý si už postup do čtvrtfinále zajistily Jablonec a Olomouc, osmifinále uzavře příští týden zápas Slovácka s druholigovým Žižkovem a tím podzimní část poháru skončí. Čtvrtfinále se bude hrát až na jaře.

Fotbalový MOL Cup - osmifinále:
Chlumec nad Cidlinou - Plzeň 3:4 po prodloužení
Branky: 20. a 48. Bastin, 89. Labík - 74., 75. a 108. Krmenčík, 83. Pernica. Rozhodčí: Berka - Hock, Melichar.
Plzeň: Kozáčik - Hubník, Pernica, Hejda, Hloušek - Procházka, Hořava (107. Kalvach) - Kayamba, Janošek (70. Chorý), Mihálik (57. Limberský) - Beauguel (57. Krmenčík). Trenér: Vrba.
FK Mladá Boleslav - Fastav Zlín 3:1 (1:1)
Branky: 45. Tatajev, 66. Komličenko, 90.+2 Ladra - 19. Fantiš. Rozhodčí: Marek - Hájek, Dobrovolný.
M. Boleslav: Šeda - Jakub Klíma, Tatajev, Pudil, Fulnek - Budínský (85. Auer), Hubínek, Matějovský, Ladra - Mešanovič (62. Ewerton), Komličenko. Trenér: Weber.
Zlín: Šiška - Cedidla, Buchta, Kolář (85. Pejša) - Matejov, Fantiš, Podio, Bartošák - Janetzký (76. Hrdlička), Železník, Nečas (71. Gettler). Trenér: Kameník.
České Budějovice - Sparta 0:4 (0:2)
Branky: 26. a 61. Hanousek, 38. a 51. Kozák. Rozhodčí: Orel - Blažej, Kubr.
Č. Budějovice: Staněk - Kladrubský, Havel, Sivok, Novák (81. Helešic) - Javorek, Čavoš - Schranz (55. Ekpai), Brandner (62. Táborský), Mršič - Ledecký. Trenér: Horejš.
Sparta: Nita - Sáček, Kaya, Lischka, Hanousek - Vindheim, Hašek, Kanga (67. Krejčí), Trávník, Hložek (73. Frýdek) - Kozák (80. Juliš). Trenér: Jílek.
Baník Ostrava - Slavia 2:0 po prodloužení
Branky: 102. Diop, 116. Smola. Rozhodčí: Královec - Nádvorník, Mokrusch.
Ostrava: Laštůvka - Fillo, Pokorný, Procházka, Stronati, Fleišman - Reiter (107. Holzer), Jirásek, Hrubý, Kuzmanovič (101. Smola) - Diop (109. Granečný). Trenér: Páník.
Slavia: Kolář - Holeš (91. Coufal), Kúdela, Frydrych, Zelený - Traoré (106. Tecl) - Masopust, Hušbauer, Hora, Provod (64. Stanciu) - Van Buren (72. Hilál). Trenér: Trpišovský.
Liberec - Teplice 2:0 (0:0)
Branky: 74. Musa, 90.+1 Kuchta. Rozhodčí: Franěk.
Liberec: Knobloch - Fukala, Kačaraba, Chaluš, Hybš - Oscar, Mara (81. Baluta) - Malinský (90. Pešek), Breite, Potočný - Musa (84. Kuchta). Trenér: Hoftych.
Teplice: Diviš - Vondrášek, Čmovš, Paradin - Žitný (57. Radosta), Kodeš (82. Liška), P. Mareš, Kučera, Moulis - J. Mareš, Vyhnal (67. Řezníček). Trenér: Hejkal.

Reklama

Související témata: