Hlavní obsah

Spartu spasil Kaloč. Stupidním faulem zahodil skvělou práci celého týmu, soptí trenér

Praha

Kdepak pět gólů jako loni. Před rokem Sparta spláchla Baník 5:0 ve čtvrtfinále fotbalového MOL Cupu. Tentokrát na sebe nesmiřitelní soupeři narazili na Letné již v osmifinále a domácího favorita a obhájce trofeje vysvobodila až penalta dvě minuty před koncem. Ve chvíli, kdy už se všichni smiřovali s prodloužením. „Jsem rád, že jsme stihli postoupit za devadesát minut. Zápasu by slušela remíza, my jsme byli v závěru šťastnější,“ neskrývá trenér Pavel Vrba, jak moc si po vítězství 1:0 oddechl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Baníku Ostrava Ondřej Smetana.

Článek
Fotogalerie

Prodloužení se zdálo být vzhledem k průběhu urputné bitvy neodkladné. Do role nešťastníka se ovšem pasoval Filip Kaloč. Jedenadvacetiletý ostravský záložník ve vápně povalil Krejčího mladšího. Po druhé žluté kartě byl vyloučen, navíc soupeři nabídl penaltu, kterou Dávid Hancko proměnil. První kartu ke všemu Kaloč vyfasoval, když balon vzteky nakopl do banneru u hřiště.

Baník tak prožil v Praze druhé obrovské zklamání po nástupu nového kouče. Nejprve jen o gól prohrál na Slavii, kde hrál prakticky celý zápas o deseti. A teď nedotáhl duel na Spartě, kde byl k úspěchu ještě blíž.

„Zklamání je velmi podobné jako na Slavii," srovnává trenér Ondřej Smetana.

„Sparta dávala v poslední době každému čtyři góly a chtěla znovu dominovat. My jsme ji ovšem naší aktivitou a presinkem v defenzivě nepustili takřka do žádných šancí. Bohužel, potrestali jsme se sami. Stupidním, triviálním faulem v 88. minutě, kterým jsme všechno zahodili. Škoda, za to, jak skvěle jsme pracovali, jsme si zasloužili víc než tohle...," lituje kouč.

Na Kaloče má pochopitelně pifku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vyloučený Filip Kaloč z Baníku Ostrava během utkání osmifinále MOL Cupu na Spartě.

„Faul jsem si ještě neprohlédl. Má reakce k němu už proběhla v kabině, budeme to pak řešit s klidnou hlavou. Je mladý, ale nemůže takhle zahodit skvělou práci celého týmu," zdůrazňuje Smetana.

Hanckovi spadl velký kámen ze srdce

„Ani já ještě záznam zákroku neviděl. Chybou už bylo, že jsme celou situaci vůbec neměli nechat dojít k penaltě. Dvě minuty do konce... Šance jsme měli, střely byly. Hráli jsme aktivně a věřili, že zápas klidně můžeme dovést třeba až do penalt," vylíčil záložník Adam Jánoš pro ČT sport.

Hancko při exekuci zachoval pevné nervy. Připsal si tak vítěznou trefu jako loni, když Sparta vyřadila Baník ve čtvrtfinále poháru 5:0. Navíc léčí velký neduh, kterým pro jeho mužstvo prakticky celou stávající sezonu proměňování penalt bylo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dávid Hancko ze Sparty oslavuje vítězný gól z penalty během utkání osmifinále MOL Cupu.

„Vzal jsem si míč už ve Zlíně. Teď mi zase spadl velký kámen ze srdce. Baník nám vůbec nic neusnadnil, hrál velmi dobře. Byli jsme takoví pomalejší, ale hlavní je, že jsme osmifinále zvládli a jdeme dál," kvituje Dávid Hancko.

Reklama