Hlavní obsah

Kiks Mandouse pomohl Slavii k demolici Sigmy. Teď se červenobílí těší na řežbu se Spartou

Fotbalová Slavia dál může snít o pěti metách pro zbytek sezony. Ve středečním odpoledni ve čtvrtfinále MOL Cupu vyhrála jednoznačně na hřišti olomoucké Sigmy a v bitvě o finále vyzve pražskou Spartu. Na Hané se úřadující ligový lídr k postupu prodral relativně snadno.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Brankář Olomouce Aleš Mandous po inkasování branky v pohárovém čtvrtfinále se Slavií.

Článek

„Byli jsme výborně nachystaní od trenérů. Velice důsledně jsme se připravovali, čerpali jsme poznatky ze vzájemného utkání v prvním jarním kole. A dokonale jsme využili mezer, které Sigma ve hře měla. V posledních třiceti minutách už jsme šetřili síly a hráli v klidu. Jen jsme kombinovali, drželi balon a nemuseli se nikam hnát," pochvaloval si jednoznačný průběh bitvy o semifinále záložník Slavie Lukáš Masopust, který přihrál na dvě branky Pražanů.

První vstřelil těsně před pauzou Jan Kuchta, který ztrestal kiks gólmana Sigmy Aleše Mandouse, jehož obral o balon v pokutovém území při snaze rozehrát a pohodlně skóroval do prázdné branky. „První gól před půlí nás hodně uklidnil. Po pauze se naplno projevily zkušenosti, které máme," mínil Kuchta. „Chyba olomouckého brankáře těsně před pauzou nám hodně pomohla," přitakal Masopust.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Brankář Slavie Ondřej Kolář v pohárovém čtvrtfinále s Olomoucí.

„Střetly se mi myšlenky. Jednoznačně jsem měl situaci řešit jinak," posteskl si zničeně Aleš Mandous. „Chtěl jsem rozehrát, jenže jsem viděl, že Housku už doráží Stanciu, takže jsem si vše rozmyslel. Nešlo o žádný strach balon odkopnout. Paradoxně jsem pak ale už neměl čas míč napálit pryč," vysvětloval v rozhovoru pro Českou televizi devětadvacetiletý brankář. „Šlo o moji chybu. Měl jsem volit jednoduché řešení. Hodně si to vyčítám."

Sigma se z těžkého direktu pár vteřin před poločasovým hvizdem nevzpamatovala. „Proti Slavii je třeba se vyvarovat chyb a být stoprocentní. To jsme nebyli," věděl trenér Olomouce Radoslav Látal.

„Snažili jsme se Mandouse o pauze povzbudit. Byl hodně zničený. Měl dostatek času na rozehrávku, kterou má velice dobrou. Stává se to však i lepším gólmanům," zastal se Látal olomouckého brankáře. „Drží nás celou sezonu, takže jsme mu nic nevyčítali. Když jsme pak udělali další dvě chyby a rozdíl rychle narostl na tři branky, bylo po zápase," věděl David Houska, záložník Sigmy.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Brankář Olomouce Aleš Mandous sleduje, jak míč v pohárovém čtvrtfinále míří do břevna jeho brány.

Ta v druhé půli absolutně propadla zejména v defenzivě. „Dostali jsme dva góly do zatažené obrany. Hlavně druhá trefa Slavie, kdy Masopust prošel celou obranou a prakticky všichni naši hráči byli za míčem, je nepochopitelná," lamentoval Látal, zatímco na straně Slavie panovalo neskrývané veselí.

„Odehráli jsme jeden z nejlepších zápasů za poslední dva měsíce. Utkání jsme zvládli obdivuhodně, byť nám pochopitelně pomohl laciný úvodní gól," přemítal asistent trenéra Slavie Jaroslav Köstl.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zleva Florent Poulolo z Olomouce a Jan Kuchta ze Slavie ve čtvrtfinále MOL Cupu.

Pražany nyní čeká pekelný program. Po středečním postupu přes Sigmu v neděli nastoupí proti Plzni a v případě zisku jediného bodu můžou potřetí v řadě slavit mistrovský titul, následně ve středu odehrají proti Spartě semifinálovou bitvu MOL Cupu na Letné. „Doufáme, že i v třetím derby sezony si udržíme neporazitelnost," usmál se Köstl. „Chceme double, tudíž musíme porazit každého," hlásil odhodlaně Masopust.

Slavia každopádně stále může snít o zkompletování pěti cílů, které si určila pro zbytek sezony. Rekord v podobě neporazitelnosti čítající jednačtyřicet zápasů v řadě už vybojovala. Nyní ji čeká potvrzení titulu, pokus o triumf v pohárové soutěži, udržení neporazitelnosti v celé ligové sezoně a zisk trofeje pro nejlepšího kanonýra.

Reklama

Související témata: