Hlavní obsah

Sparta má na mušce double, Slavia vzývá pohár jako jedinou cestu do Evropy

Praha

Pohárovou Evropu již české fotbalové kluby opustily, o slovo se však hlásí domácí Pohár České pošty. Středečními prvními zápasy začíná čtvrtfinále, Plzeň ještě musí dohnat resty z osmifinále. Spolu se Spartou je ve hře o double. Pro další kluby, třeba Slavii či Jablonec, je zase domácí pohár poslední šancí, jak se probít do Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Bořek Dočkal (vlevo) a Jan Vorel z Dukly v podzimním ligovém duelu.

Článek

Domácí ligu vedou o osm bodů, před čtvrtfinále s Duklou si tak fotbalisté Sparty mohou stále troufat na double. „Pohár nevypouštíme, i v něm chceme uspět. To, že pohár je naším druhým, nikoliv druhořadým cílem, bylo stanoveno už na začátku sezóny. V souvislosti s tím chceme Duklu vyřadit a postoupit," ujišťuje asistent trenéra Sparty a také reprezentace Zdeněk Svoboda.

Tým z Julisky v lize nečekaně rychle ztrácí šance na třetí místo. O to větší výzvou pro něj pohár může být. „Na podzim nás Sparta v lize jasně přehrála, nedala nám šanci. Teď se jí chceme vyrovnat mnohem víc, což se lehko řekne, ale těžko udělá," usmívá se Patrik Gedeon, kapitán Dukly.

Viktoria dohrává domácí odvetu osmifinále, po výhře 3:0 v Domažlicích by měla být formalitou. V případě postupu čeká na Plzeň ve čtvrtfinále Jihlava.

Duel zklamaných a repríza loňského finále

Zvláštní dvojicí je Slavia s Brnem. Oba týmy jsou v lize ohrožené sestupem, přitom především sešívaní vyhlašují útok na pohár za jeden z hlavních jarních cílů. „Pohár je asi nejkratší cesta, jak se probojovat do evropských pohárů, a pro nás současně další příležitost k tomu, abychom zapracovali na změně našeho herního stylu," avizuje trenér Alex Pastoor. „Cíl obou mužstev bude principiálně stejný - dostat se z nepohody," dodává jeho brněnský protějšek Václav Kotal.

Dvojzápas Jablonce s Mladou Boleslaví je pak reprízou loňského finále, v němž na penalty uspěl Baumit. Momentálně je však situace opačná. Zatímco rozjetí Středočeši vyšplhali pod novým koučem Jarolímem na třetí ligovou příčku, Jablonec se propadl do středu tabulky.

„Pohár je už nejspíš jedinou šancí. Chceme zase do Evropy, takže se na čtvrtfinále soustředíme na sto procent," slibuje jablonecký záložník Jan Kopic.

Pohár České pošty - středeční program:
Čtvrtfinále:
18:00 Dukla Praha - Sparta Praha (rozhodčí Kocourek)
18:30 Slavia Praha - Zbrojovka Brno (Příhoda)
Osmifinále - odveta:
16:00 Plzeň - Domažlice (O. Berka, první zápas: 3:0)
Čtvrteční program:
Čtvrtfinále:
17:00 Jablonec - Mladá Boleslav (Královec)

Reklama

Související témata: