Hlavní obsah

Limberského přímluva nepomohla. Tvrdá pálka pro raubíře Komličenka! Stoch jen s pokutou

Praha
Aktualizováno

Přímluva postiženého za mírný trest nepomohla. Disciplinární komise potrestala fotbalistu Mladé Boleslavi Nikolaje Komličenka za zákrok na plzeňského Davida Limberského mimořádným zákazem zastavení závodní činnosti na 8 soutěžních utkání. Miroslav Stoch ze Slavie pak dostal pokutu čtyřicet tisíc korun za nevhodné pokřiky po utkání MOL Cupu s Třincem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zraněný David Limberský byl z hřiště v Mladé Boleslavi odvezen do nemocnice.

Článek

Nejdřív na něj zuřil, vyléval si vztek, o den později ale otočil. Fotbalista Plzně David Limberský nejprve na sociální síti ostře vyjel na útočníka Mladé Boleslavi Nikolaje Komličenka, jelikož mu zlomil jařmový oblouk v obličeji. Později však požádal disciplinární komisi, aby ruskému hráči udělila co nejmenší trest.

Disciplinárka ovšem byla tvrdá. Stop na osm soutěžních zápasů!

„Přikročili jsme k takové výši trestu především z důvodu, že šlo o zákrok, který měl za příčinu závažný následek na zdraví hráče soupeře, byť se nejednalo o zákrok úmyslný," poukazuje Richard Baček, předseda komise.

Větší trest vyfasoval jen Kweuke

Komličenko vyfasoval druhý nejvyšší trest v historii české nejvyšší soutěže. Delší distanc dostal pouze v květnu 2013 tehdy sparťanský útočník Léonard Kweuke, který hrubým faulem zlomil protihráči nohu a nesměl nastoupit ve 12 zápasech.

Osmizápasový trest udělila disciplinární komise za faul loktem rovněž Milanu Matulovi z Teplic v srpnu 2009, později mu byl distanc zmírněn na šest utkání.

Přehled nejvyšších trestů zastavení činnosti za nedovolené zákroky v první fotbalové lize:
12 zápasů:
Léonard Kweuke (Sparta, květen 2013) - hrubý faul
Osm zápasů:
Milan Matula (Teplice, srpen 2009) - úder loktem (později zmírněn na šest)
Nikolaj Komličenko (Mladá Boleslav, září 2017) - úder loktem
Šest zápasů:
Petr Lukáš (Teplice, srpen 2008) - úder loktem (později zmírněn na čtyři)
Petr Švancara (Slovácko, září 2009) - úder loktem
Václav Ondřejka (Slovácko, únor 2012) - hrubý faul
Čtyři zápasy:
Rudolf Otepka (Příbram, únor 2006) - úder loktem
Petr Smíšek (Jablonec, březen 2006) - úder loktem
Pavel Lukáš (Bohemians 1905, srpen 2007) - úder pěstí
Michal Hubník (Olomouc, září 2009) - úder loktem
Jan Vorel (Dukla, srpen 2013) - hrubý faul
Zdroj: ČTK

Komličenko, který v Mladé Boleslavi hostuje z Krasnodaru, tak na podzim dohrál. Do prosince je na programu sedm ligových duelů a osmifinále pohárové soutěže MOL Cupu.

Platí Stoch i obě pražská S

Jan s pokutou naopak odešel slávista Miroslav Stoch, který po zápase s Třincem v rámci děkovačky provolával do megafonu "Smrt Spartě!". Záložník sešívaných zaplatí čtyřicet tisíc korun za nevhodné pokřiky.

Pokuty posbíral také jeho klub. Slavia zaplatí 50 tisíc korun za porušenní povinnosti pořádajícího klubu v duelu s Třincem, 80 tisíc za nesportovní chování fanoušků v Olomouci (Sigma dostala za tento duel 100 tisíc) a 100 tisíc za porušení povinnosti pořádajícího klubu v derby se Spartou. Letenský klub přišlo derby rovněž na 100 tisíc korun.

„Komise sice shledala derby pražských S jako jedno z nejlépe fanouškovsky i pořadatelsky zvládnutých za poslední dobu, nicméně masivním použitím pyrotechniky a zejména jejím vhozením na hrací plochu, došlo k přerušení utkání a tudíž k situaci, která jednoznačně naplňuje znaky disciplinárního přečinu," vysvětluje Baček.

Posvítí si na simulanty

Příště si disciplinárka posvítí také na simulanty. Za přečin narušení řádného průběhu hry zahájila řízení s reprezentantem Michaelem Krmenčíkem z Plzně, Janem Chramostou z Mladé Boleslavi a Pavlem Vyhnalem z druholigové Vlašimi.

„Obdrželi jsme v poslední době několik podnětů na možné případy simulování. Nechali jsme je odborně posoudit nově vzniklou Sportovní radu a v těchto třech se rozhodli zahájit disciplinární řízení," popisuje Baček.

Reklama