Hlavní obsah

Zásadní průlom! Pátrací tým objevil vrak letadla, v němž cestoval fotbalista Sala

Aktualizováno

Zdrcený a zničený. Pořád věřil, že všechno dobře dopadne. Teď však Horacio Sala, otec fotbalisty Emiliana Saly ztratil naději. Letoun s jeho synem na palubě, který se ztratil 21. ledna nad Lamanšským průlivem, objevil speciální pátrací tým u dna kanálu La Manche. „Je to jako nejhorší noční můra, jsem zoufalý,“ naříkal otec fotbalisty.

Foto: Sport.cz

Pieta na počest argentinského fotbalisty Emiliana Saly v klubu FC Nantes.

Článek

Sala letěl z Nantes do Cardiffu, který ho koupil z tohoto francouzského klubu za 17 milionů eur. Osmadvacetiletý Argentinec se měl stát nejdražší posilou velšského účastníka Premier League v historii.

Oficiální pátrání po Salovi a pilotovi malého letadla Davidu Ibbotsonovi záchranáři ukončili bez úspěchu po třech dnech. Už tehdy konstatovali, že naděje na objevení přeživších je mizivá.

Další pátrání posléze umožnila veřejná sbírka, které se zúčastnili i Diego Maradona či Lionel Messi a v níž se vybralo přes 300 tisíc eur (více než sedm milionů korun). Britská pobočka vyšetřování leteckých nehod AAIB ve středu oznámila, že se u francouzského pobřeží našlo polstrování ze sedadel.

V neděli vyšetřovatelé začali na speciální lodi hledat vrak letadla pod hladinou. "Objevili jsme trosky letadla, kterým cestovali Emiliano Sala a devětapadesátiletý pilot David Ibbotson," uvedl bez dalších podrobností na twitteru americký specialista na hledání vraků David Mearns, který pátrání vedl.

Foto: Sport.cz

Vzpomínka na argentinského fotbalistu Emiliana Salu.

Byla využita speciální sonarová technologie, která monitorovala dno kanálu La Manche a během několika hodin zazněl signál o nálezu. Do míst byla vyslána speciální ponorka s kamerou, která potvrdila, že jde o hledané letadlo.

Těla obětí dosud nebyla objevena. „Ale rodiny byly už o nálezu informovány," poznamenal David Mearns, šéf pátracího týmu. „Byli jsme v pátrání úspěšní, ale je jasné, že pro rodiny je to zdrcující zpráva," dodal.

Reklama