Hlavní obsah

Pravý kapitán. Od střely ho zrazovali, ale neposlechl a parádní trefou přiblížil City k titulu

Manchester/Praha

Všichni na něj křičeli, ať nestřílí. Logicky. Ví se o něm, že to není žádný velký snajpr a z pozice stopera se po něm góly ani nijak zvlášť nevyžadují. O to víc jsou teď všichni překvapení parádní střelou, kterou Vincent Kompany v pondělí večer vyslal směrem k bráně Leicesteru. Jeho trefa dokonce v rámci Premier League dostává přívlastek „gól roku“ a mluví se o tom, že branka svátečního střelce může být právě tou, která rozhodne o titulu v nejvyšší anglické soutěži. Třiatřicetiletý Belgičan v pondělí napsal opravdu parádní příběh.

Vincent Kompany jásá po nakonec vítězném gólu Manchesteru City proti Leicesteru.Video: DIGI CZ

 
Článek

Pokud se chtěl Manchester City výrazným způsobem přiblížit k titulu v Premier League, potřeboval získat v utkání s Leicesterem všechny tři body. Jenže čas kvapil a Citizens ne a ne branku vstřelit. Na hřišti přitom operovali ofenzivní hvězdy Sterling a Agüero a později i Sané.

Všechno ale rozhodl hráč, od kterého by se to čekalo snad nejméně. Kapitán City Vincent Kompany gól v soutěžním zápase nevstřelil víc než rok, naposledy se z trefy radoval v dubnu 2018.

Foto: Rui Vieira, ČTK/AP

Nádherná střela Vincenta Kompanyho přiblížila fotbalisty Manchesteru City obhajobě titulu.

Jenže v pondělí napsal velký fotbalový příběh, když v 70. minutě téměř z třiceti metrů napřáhl a fantastickým způsobem skóroval. Míč opsal dokonalou trajektorii, za kterou by se nemusel stydět ani Lionel Messi, a skončil v síti za bezradným Schmeichelem. Etihad propukl v hlasitý jásot. Titul je blízko.

Hrdina, který byl na hřišti po zápase viditelně dojatý, se následně svěřil médiím s tím, jak ho od střely všichni zrazovali. „Slyšel jsem lidi, jak křičí: Nestřílej, nestřílej! (...) Už patnáct let ale tvrdím, že takhle jednou vstřelím branku," jásal Belgičan.

„Bylo to docela otravné. Nedošel jsem takhle daleko, aby mi mladí hráči říkali, jestli můžu střílet, nebo ne," pokračoval stoper v rozhovoru pro Sky Sport.

Že nemá střílet přitom Kompanymu opravdu radili mnozí – třeba spoluhráči Sterling či Agüero.

A ani manažer City neměl v jeho střelecké dovednosti příliš velkou důvěru. „Říkal jsem si: Nestřílej!" přiznal Guardiola novinářům po zápase.

„Byl ale dost chytrý na to, aby moje přání nenásledoval," uzavřel.

A co bude s 33letým stoperem dál? Jisté je jedno. Po sezoně rozhodně neplánuje pověsit profesionální kariéru na hřebík. „Budu hrát fotbal. Budu dělat přesně to, co jsem udělal dnes, tak dlouho, jak jen budu moci," uvedl jasně.

Zda bude Kompany příští rok pokračovat v City, kde mu už příští měsíc končí smlouva, to zatím není jisté – a nevíme ani, kdy přesně se o jeho dalších krocích dozvíme. Zda se ale bude moci pyšnit přívlastkem kapitán vítězného týmu letošní sezony Premier League, to uvidíme již tento týden. Pokud City v posledním kole zvítězí na hřišti Brightonu, mohou se z titulu radovat bez ohledu na výsledek zápasu Liverpool – Wolverhampton.

Reklama