Hlavní obsah

Manchesteru City hrozí pohroma. Cesta k vytoužené trofeji se může rázně zavřít, ve hře je drsný trest

Nyon

Nejméně roční distanc pro evropské poháry akutně hrozí Manchesteru City. Čerstvou euforii ze zisku titulu anglického mistra může vystřídat truchlivá atmosféra z absence mezi klubovou elitou. Situace klubu je v tomto směru vážná. Trest může UEFA vynést podle listu New York Times už tento týden.

Sestřih zápasu posledního kola Premier League: Brighton - Manchester CityVideo: DIGI CZ , DIGI CZ

 
Článek

Ani miliarda dolarů investovaná v poslední době do složení týmu, trenérů a zázemí nemusí stačit na to, aby Citizens znovu útočili na vytouženou trofej v LM. Spíše uškodí...

Své šetření ohledně Manchesteru City už údajně dokončila komise pro finanční fair play. A její závěry podle NY Times povedou k vynesení trestu.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Manažer Manchesteru City Pep Guardiola slaví mistrovský titul Citizens po výhře na půdě Brightonu.

Podle pravidel kluby nesmějí vynakládat na přestupy větší částky, než vydělají. Soubor regulí také omezuje možnost bohatých majitelů investovat do klubu vlastní peníze, což se podle zahraničních médií dělo v případě Manchesteru City a šejka Mansúra ze Spojených arabských emirátů.

Monumentální investice z posledních let učinily z druhořadého klubu jednu z nejvýznamnějších fotbalových značek. Citizens triumfovali v právě skončeném ročníku anglické ligy, v Champions League skončili ve čtvrtfinále s Tottenhamem. O to více toužili útočit na trofej z prestižní soutěže v nadcházející sezoně. Teď může být vše jinak.

Manchester City ovšem v minulých měsících důrazně popíral provinění, jeho zástupci dokonce varovali UEFA, aby se nepokoušela o agresivnější snahu vyřadit klub ze soutěží. „Obviňování z finančních nesrovnalostí je naprosto nepravdivé," uvedl Manchester City v prohlášení na začátku tohoto roku.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Manažer Manchesteru City Pep Guardiola se po zisku mistrovského titulu proletěl nad hlavami hráčů.

Trest podle NY Times má být nejméně jednoroční. Otázkou ovšem je, kdy nabude verdikt platnosti. Možná až pro sezonu 2020/21. Pro nadcházející pohárový ročník by UEFA celý proces udělení sankce možná nestihla uzavřít. Kolotoč nové sezony pohárů se roztočí už na počátku léta a fotbaloví šéfové jej zřejmě nebudou chtít narušit. Vše by též mohlo komplikovat předpokládané odvolání klubu ke sportovní arbitráži CAS.

Ale trest s největší pravděpodobností padne. Už proto, že by v opačném případě činnost vyšetřovacího panelu, vedeného bývalým belgickým premiérem Yvesem Letermem podle odborníků vedla ke krachu. Systém vyšetřování byl zaveden v roce 2011 kvůli tomu, že řada klubů sahala k takřka neomezenému a nekontrolovatelnému vkládání financí do přestupů.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Mistrovská radost v podání Manchesteru City. Manažer Pep Guardiola slaví s hráči triumf v Premier League, rozhodla o tom výhra nad Brightonem.

UEFA kluby mnohdy podezřívá, že pravidla obchází i nadhodnocováním sponzorských smluv s partnery, kteří jsou blízcí jeho vlastníkům.

V nedávné minulosti byl trestán kupříkladu i AC Milán, Hrozí mu i další trest, ale situace v jeho případě zdá se není až tak závažná, že by byl vyloučen z pohárů. U CAS se v minulosti úspěšně proti ráznějšímu postupu UEFA bránil Paris SG. Potrestány vyřazením z pohárů byly bulharský Levski Sofia a makedonský Vardar Skopje.

Reklama

Související témata: