Hlavní obsah

Slavný anglický klub se vyhnul nejhoršímu. Zachránila ho změna vlastníka

Bolton/Praha

Fanoušci mohou pomalu jásat. Slavný anglický klub Bolton Wanderers čelil začátkem týdne zániku. Na vině jsou finanční problémy. Bývalý prvoligový klub, nyní hrající třetí nejvyšší soutěž, je od května v nucené správě. Nyní se zdá, že Trotters jsou alespoň z toho nejhoršího pro tuto chvíli venku. Podle britských médií došlo ke změně vlastníka.

Foto: Sport.cz

Fanoušci Boltonu Wanderers mají důvod k radosti, jejich klub nejspíš nezanikne. Ilustrační foto

Článek

Změna vlastníka byla jednou z možných cest ze šlamastyky, do které se klub kvůli sestupu a finančním problémům dostal. Dočasný správce Paul Appleton totiž dal začátkem týdne Boltonu jasné ultimátum. Klub musel buď dojednat dohodu o prodeji, nebo doložit, že má dostatek finančních prostředků k tomu, aby dohrál ročník.

Podle britských médií nakonec byla splněna první možnost. Díky novému vlastníkovi by nyní měla být hrozba rozvázání smluv s anglickou asociací EFL zažehnána. Ta se bohužel nevyhnula dalšímu tradičnímu anglickému klubu Bury FC.

„Byla to jedna z nejkomplikovanějších správ, v jaké jsem kdy byl angažován. Jsem rád, že jsme konečně dospěli k uspokojivému závěru při prodeji," nechal se slyšet dočasný správce Boltonu Appleton.

Trotters, jak se Boltonu přezdívá, hráli Premier League naposledy v sezoně 2011/12. V roce 2016 se propadli až do třetí ligy. V následujícím ročníku sice postoupili zpět do druhé nejvyšší soutěže, ale pro letošní sezonu tým znovu spadl až do League One, kterou navíc začal s dvanáctibodovým odečtem kvůli úpadku do nucené správy.

Bolton je jedna z tradičních ostrovních fotbalových organizací. Založena byla už v roce 1874. Wanderes (Poutníci) hráli nejvyšší anglickou soutěž s přestávkami 73 let, nejlépe skončili na třetím místě. Mezi největší úspěchy týmu ze severu Anglie patří zisk FA Cupu, který Bolton v první polovině 20. století získal celkem třikrát.

Reklama