Hlavní obsah

Arsenal odskočil Manchesteru na pět bodů, porazil Blackburn

LONDÝN/PRAHA

Londýnský Arsenal využil zaváhání svých soupeřů v boji o čelo tabulky Premier League a po výhře nad Blackburnem odskočil druhému Manchesteru na rozdíl pěti bodů. Diváci na Emirates Stadium se v dohrávce 26. kola radovali již ve čtvrté minutě. Na centr z rohového kopu si naběhl Senderos a hlavičkou otevřel skóre zápasu. To uzavřel v nastaveném čase Adebayor. Tomáš Rosický kvůli zranění opět nenastoupil.

Článek

V bráně Kanonýrů nastoupil místo zraněného Manuela Almunii německý gólman Jens Lehmann. Arséne Wenger nemohl počítat ani s dvojicí Persie, Djourou. Ze stejného důvodu nebyl ani na lavičce náhradníků kapitán české reprezentace Tomáš Rosický, jenž stále laboruje se zraněním nohy.

Za vítězstvím si hráči Arsenalu šli důrazně od začátku utkání. Už ve čtvrté minutě si na Eduardův centr z rohového kopu naběhl švýcarský obránce Phillippe Senderos a hlavou poslal domácí do vedení. Po vstřelené brance domácí ožili. Hrozili hlavně z levé strany, na níž se skvěle doplňovali Hleb s Clichym. Zvýšit náskok mohl ale až Flamini, který šel sám na amerického brankáře ve službách Blackburnu. Brad Friedel ale jeho šanci zlikvidoval reflexivním zákrokem.

S postupujícími minutami ale aktivita domácích hráčů upadala a Rovers se osmělovali k útočným výpadům. V minutě třicáté sedmé si na centr z pravé strany od Bretta Emertona naskakoval McCarthy, míč ale pouze tečoval. Čtyři minuty nato si Santa Cruz naběhl na vzdušný pas mezi stopery Arsenalu, v obtížné pozici ale branku netrefil.

Friedl držel naděje svého týmu

Začátek druhého dějství patřil znovu Arsenalu. Ve 49. minutě z hranice šestnáctky překvapivě vystřelil Flamini. Jeho rána orazítkovala tyč Friedelovy branky. O čtyři minuty později ukázal svou rychlost Emmanuel Adebayor. Kličkou se zbavil obránce, kterého na pár metrech snadno přesprintoval. V přímém souboji s hostujícím gólmanem ale neuspěl.

Gunners byli i nadále lepším týmem. Fabregasova pohotová střela z 67. minuty jen těsně minula tyč, přízemní střelu Adebayora vyrazil výborně chytající Friedel. Sedmatřicetiletý brankář podržel svůj tým i deset minut před koncem zápasu, když zlikvidoval tvrdou ránu Alexandera Hleba. Skóre se podruhé a naposledy změnilo až v nastaveném čase. Bělorus Hleb našel v pokutovém území Adebayora, který si pohrál s obráncem Zurabem Khizanishvilim a razantní střelou nedal Friedlovi šanci.

Fotbalisté Arsenalu odskočili svému největšímu rivalovi Manchesteru United v boji o mistrovský titul na rozdíl pěti bodů. Třetí Chelsea ztrácí na tým francouzského manažera bodů osm.

Arsenal - Blackburn 2:0 (1:0)
Branky: 4. Senderos, 90+2 Adebayor

Reklama

Související témata: