Hlavní obsah

Rooney kvůli koronaviru zkritizoval vedení anglického fotbalu

Bývalý útočník Manchesteru United Wayne Rooney zkritizoval vedení anglického fotbalu za to, že příliš dlouho otálelo s přerušením soutěží kvůli pandemii koronaviru. Podle něj se funkcionáři chovali, jako kdyby pro ně hráči byli pokusní králíci.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Wayne Rooney v dresu Derby County, kde působí jako hrající trenér.

Článek

Anglie přerušila Premier League i nižší ligy v pátek poté, co byla nákaza objevena u trenéra Arsenalu Mikela Artety. Ještě před tím byly pozastaveny soutěže ve Španělsku a Itálii, která je po Číně nejvíce zasaženou zemí a platí v ní celostátní karanténa. Posléze se z největších lig připojily také Německo a Francie.

"Proč jsme čekali až do pátku? Proč musela Anglie udělat správné rozhodnutí až poté, co onemocněl Mikel Arteta?" napsal Rooney ve sloupku pro deník The Times. "Pro kluby, hráče a jejich rodiny to byl nepříjemný týden, ve kterém se ukázala neschopnost vedení ligy i vlády," dodal.

"Ostatní sporty jako tenis, formule 1, ragby, golf nebo fotbal v ostatních zemích se přerušovaly, jen u nás nám říkali, že máme pokračovat," přidal čtyřiatřicetiletý Rooney, který po návratu ze zámořské ligy MLS působí jako hrající trenér druholigového celku Derby.

"U nás až po mimořádném zasedání vedení soutěží bylo konečně uděláno správné rozhodnutí. Do té doby to téměř vypadalo, že s fotbalisty v Anglii se zachází jak s pokusnými králíky. A spoustu hráčů napadlo, jestli náhodou nejde v první řadě o peníze," dodal.

"Naštěstí se nakonec udělalo správné rozhodnutí, protože když jsou v ohrožení lidské životy, tak musí být na prvním místě," prohlásil Rooney, který je nejlepším střelcem anglické reprezentace a s Manchesterem United získal pět titulů a jednou vyhrál Ligu mistrů.

Rooney také věří, že přerušenou sezonu se podaří dokončit. "Klidně budeme hrát až do září, když budeme vědět, že my i fanoušci jsme v bezpečí. Je to naše práce," uvedl. "Mistrovství světa je až v listopadu a prosinci 2022, takže by se toho mělo využít a dohrát aktuální sezonu do konce roku. Další dvě sezony by pak odstartovaly na začátku nového roku," přidal.

Reklama

Související témata: