Hlavní obsah

Zrušíte sezonu? Budeme se soudit, vyhrožují druholigové kluby

Londýn/Praha

Jako jedna z poslední významných evropských fotbalových zemí sáhla Anglie v důsledku koronavirové pandemie k přerušení profesionálních soutěží. A jako všude jinde na kontinentu je návrat fotbalistů na trávníky v nedohlednu. Ve vzduchu visí strašák ukončení či úplné zrušení sezony, což může způsobit lavinu problémů.

Foto: Paul Burrows, Reuters

I stadion klubu West Bromwich Albion osiřel. Dočká se postupu do Premier League?.

Článek

Případné ukončení sezony bez vyhlášení mistra, k čemuž třeba sáhla česká hokejová extraliga, by v anglické Premier League připravilo Liverpool o již takřka jistý titul. Možná ještě větší drama by se ale narodilo na opačném konci tabulky a špičce druhé nejvyšší soutěže.

Mezi přítomností k eltiní Premier League a o úroveň nižší Championship je totiž z hlediska ekonomického příjmu pro kluby ohromný rozdíl. Je jasné, že týmy, které jsou nyní na sestupových pozicích, by se proti pádu do druhé ligy na základě výsledků z nedohrané soutěže všemi prostředky bránily.

Podobně tomu je i u klubů na špici druhé Championship. Ty by mohly v případě zrušení sezony, která by tak nevygenerovala žádný sestupový tým, o možnost postupu přijít.

Podle britského deníku The Times se v pondělí na tajné schůzce sešli zástupci momentálně nejlepší šestice tabulky druhé ligy - Leeds, West Bromwich, Fulham, Brentford, Nottingham Forest a Preston.

Zástupci se podle britského deníku shodli na tom, že pokud bude ročník anulován a druholigové kluby přijdou o možnost postupu, budou se s Premier League soudit.

Další jednání mezi kluby by prostřednictvím videokonference mělo proběhnout dnes a mělo by už zahrnovat všech 24 druholigových účastníků.

Reklama

Související témata: