Hlavní obsah

Kvůli infuzi Farahovi skončil lékař anglických fotbalistů

Lékař anglické fotbalové reprezentace Rob Chakraverty skončil ve funkci kvůli svému předchozímu působení v britské atletice. V roce 2014 dal kontroverzní infuzi vytrvalci Mo Farahovi.

Foto: Profimedia.cz

Mo Farah

Článek

Televize BBC uvedla podrobnosti k případu na konci února v pořadu Panorama o bývalém Farahovu kouči Albertu Salazarovi, jenž dostal loni čtyřletý distanc za porušování antidopingových pravidel. Chakraverty zavedl před Londýnským maratonem v roce 2014 Farahovi infuzi doplňku karnitinu, i když měl výhrady k možným vedlejším efektům.

Hlavně však nezanesl do lékařských záznamů, jak velké množství této legální látky čtyřnásobnému olympijskému vítězi dal. Později se za zanedbání povinnosti omluvil s tím, že na to ve velkém pracovním vytížení zapomněl.

Množství karnitinu bylo pod limitem

Tvrdil však, že množství karnitinu bylo výrazně pod limitem 50 mililitrů během šesti hodin, který tehdy nařizovala Světová antidopingová agentura (WADA). Lékařem seniorské mužské reprezentace byl Chakraverty od roku 2016.

Bývalý šéf Nike Oregon Projectu a do roku 2017 Farahův trenér Salazar dostal čtyřletý distanc mimo jiné za experimentování se zakázaným množstvím karnitinu u svých svěřenců.

Reklama