Hlavní obsah

Výhry jsou pro nás důležitější než série, tvrdí Čech

Velká série Chelsea pokračuje. Už pětaosmdesát zápasů nenašel Čechův tým v Premier League přemožitele, na čemž nic nezměnil ani nedělní šlágr pátého kola s Manchesterem United, jenž skončil remízou. „My ale víc než na sérii myslíme na vítězství a tři body z každého domácího zápasu,“ tvrdil po utkání gigantů při pondělním telemostu přes La Manche český legionář v bráně Chelsea Petr Čech.

Článek

Takže opravdu žádný strach, že vaše skvostná série skončí právě v duelu s Manchesterem, když čas ubíhal a vy jste ještě deset minut před koncem prohrávali?

Vůbec jsem si nepřipouštěl, že bychom po pětaosmdesáti utkáních právě v neděli prohráli, protože už mnohokrát se nám stalo, že jsme zápas otáčeli v posledních minutách. Proto jsem i proti Manchesteru pořád věřil, že vyrovnáme. Zvláště, když jsme měli od pětadvacáté minuty navrch a do šancí se dostávali.

Nakonec jste vyrovnali, sérii natáhli o další zápas, ale přesto - nezavládlo po utkání přece jen zklamání, že jste Manchester doma neporazili?

Jisté rozčarování v nás zůstalo, protože byla určitě škoda, že jsme nepřidali ještě jednu branku. Bylo to ale velice těžké, protože jakmile dali hosté vedoucí gól, soustředili se na obranu a čekali na příležitost k rychlým protiútokům, na něž mají vhodné typy hráčů.

Mimochodem - kdy vám bylo v průběhu nedělního šlágru nejhůře? Po inkasovaném gólu, který střílel Park už v osmnácté minutě?

Ono těch těžkých chvil bylo hned několik.... Třeba šance Ferdinanda ještě za bezbrankového stavu, třeba příležitost Berbatova, který střílel do mého protipohybu, takže jsem stačil míč jen vyrazit pánví. Bohužel ale přímo před dobíhajícího Parka, který skóroval.

Po utkání se hodně spekulovalo, že vám nahrálo střídání gólmanů Manchesteru...

Tak to si nemyslím. Kuszczak už působí na ostrovech dlouho a kdykoli v bráně Manchesteru nastoupí, podá velice dobrý výkon. A navíc i spoluhráči mu věří, takže na vývoj a výsledek střetnutí rozhodně nemělo vliv to, že už po půlhodině střídal Van der Sara. Nemluvě o tom, že hned v několika situacích mužstvo podržel.

Právě při střídání gólmanů Manchesteru jste vyrazil k lavičce Chelsea a s trenéry živě gestikuloval. Co se v inkriminované situaci vůbec dělo?

Několikrát se stalo, že záložníci operovali de facto na stejné úrovni, čehož protivník dlouhými přihrávkami přes naši středovou řadu dokázal využívat. Trenéři měli pro hráče pokyny, které jsem jim měl předat.

Po remíze s Manchesterem je vidina stovky už na dohled. Bavíte se v kabině hodně o tom, že dotáhnete sérii domácích zápasů bez prohry až k bájné stovce?

Když jsme se před dvaceti zápasy blížili k překonání rekordu Premier League, pochopitelně jsme o bájné hranici mluvili. Teď už je ale situace jiná... Nemyslíme na rekord, ale na vítězství v každém utkání bez rozdílu, zda hrajeme doma nebo venku. Tři body jsou prostě důležitější než nějaká série, což platilo už za předchozího kouče Mourinha. Mnohdy i za nerozhodného stavu stáhnul hru jen na tři obránce a riskoval, jen aby posílil ofenzívu a my vyhráli.

Mimochodem - jaký je vůbec rozdíl mezi Mourinhem a Scolarim?

Jsou odlišní... Fotbalovou filosofií i třeba přístupem k médiím, takže bych je srovnávat nechtěl.

A co rozdíl mezi jarní a podzimní Chelsea? Je momentálně váš tým skutečně silnější, než na jaře?

To se ukáže až po skončení sezóny, i když silnější bychom asi být měli. Začátek nám vyšel, těžké zápasy jsme zvládli, i s Manchesterem v neděli jsme nakonec nerozhodný výsledek uhráli. Proto jediná škoda domácí remízy s Tottenhamem, neboť jsme úplně zbytečně ztratili body.

Právě. Vždyť Tottenham se topí u dna tabulky Premier League a je největším zklamáním sezóny.

I mě překvapuje, jak špatně na tom zatím je. Přitom v přípravě hrál výborně, dával góly a pomalu žádné nedostával, takže všechno nasvědčovalo, že bude figurovat v první čtyřce. Jenže na ligové scéně si počíná úplně opačně, než v přípravě.

Narazil jste na Tottenham, ale co dosavadní průběh Premier League? Jak ho hodnotíte?

Tottenham je zklamáním, Newcastle ale zrovna tak. Ukazuje se, že problémy uvnitř klubu mají dopad i na hráče. Naproti tomu všichni tři nováčkové jsou velice příjemným překvapením. Vydatně se posílili, snaží se hrát fotbal takže i díky nim jsou všechny zápasy i celý dosavadní průběh soutěže velice zajímavý. I proto si myslím, že letošní Premier League bude náročná a boj o poháry i sestup velice těžký.

Reklama

Související témata: