Hlavní obsah

Chelsea vyzve v boji o první místo v Premier League Liverpool

LONDÝN/PRAHA

Zápas londýnské Chelsea s Petrem Čechem v brance a Liverpoolu bude jasným šlágrem devátého kola Premier League. Stamford Bridge uvidí souboj prvního celku s druhým, konfrontaci týmů, jež mají stejný počet bodů, střetnutí dvou aspirantů na titul, kteří jako jediní v dosavadním průběhu ligy neprohráli, a duel družstev, jež drží vítězné série.

Článek

Vítězná série Chelsea je známější a také dlouhodobější. Ze stadiónu Stamford Bridge totiž fotbalisté Blues neodcházeli se sklopenými hlavami již neuvěřitelných 86 zápasů v řadě. Liverpool oproti tomu nenašel přemožitele v šestnácti po sobě jdoucích zápasech ve všech soutěžích. Reds se podařilo mimo jiné porazit obhájce titulu Manchester United.

„Vítězství nad United pro nás bylo prvním velkým testem v sezóně a bylo velice důležité pro naši sebedůvěru. Teď stojíme před dalším,“ řekl na klubových stránkách záložník Liverpoolu Xabi Alonso, jehož start do zápasu nebyl jistý vinou poranění kolena. „Víme, že Chelsea na vlastním stadiónu drží úžasný rekord. V Premier League nebyli na vlastním hřišti poraženi čtyři sezóny,“ je si vědom Alonso.

„My ale na Stamford Bridge necestujeme se strachem. Respektujeme je, ale věříme ve vlastní schopnosti a víme, že můžeme zvítězit. Jsme tým, který je schopen jejich neuvěřitelný rekord zlomit,“ dodal sebejistě Alonso, jenž by nakonec do zápasu měl zasáhnout.

Ze zraněných nenastoupí jen Torres

Po středečním utkání v Lize mistrů proti Atletiku Madrid se marodka svěřenců Rafaela Beníteze rozrostla. Otazník visel nad Gerrardem, Keanem, Alonsem a dlouhodoběji Torresem. „Xabi a Steven trénovali v pátek a měli by být v pořádku,“ vypočítával kouč Benítez. „Robbie ještě netrénoval. V sobotu uvidíme. Rozhodnutí o tom, za nastoupí nebo ne, padne později,“ prohlásil španělský kouč.

Nejvážněji vypadá stav s Fernandem Torresem, jehož trápí svalové problémy. „Fernando se do hry nezapojí,“ rozkryl hádanku Benítez. „Zotavuje se dobře a měl by být brzy fit. Ale musíme být opatrní,“ dodal trenér Reds. „Bude to pro nás v utkání proti Chelsea velká ztráta, ale víme, že i přesto můžeme zápas zvládnout - musíme,“ burcoval před utkáním Alonso.

Trenéru Chelsea Felipe Scolarimu se z marodky vrátila brankářská jednička Petr Čech a v důležitém utkání by neměl mezi tyčemi chybět. Největší vrásky na čele tak dělá brazilskému kouči zdravotní stav kapitána týmu Johna Terryho, jenž rozhodl středeční zápas proti AS Řím. Stopera trápí dlouhodobě problémy se zády.

Scolari chce podívanou i body

„Tento týden normálně trénoval s hráči. Pokračuje s léčbou,“ prohlásil Scolari s tím, že by měl reprezentační obránce Anglie v nedělním utkání nastoupit.

Hráči Chelsea byli po zápase Champions league kritizování za malou aktivitu. Scolari by rád srdce svého fanouška potěšil právě v duelu proti Liverpoolu. Přesto je pro něj zisk bodů důležitější. „Přál bych si hrát proti Liverpoolu krásný fotbal. Ale mnohem důležitější pro nás bude vyhrát. Pokud se nám nebude dařit a přesto vstřelíme jeden nebo dva góly, budu spokojen,“ dal jasno najevo priority trenér Chelsea.

O kvalitách protivníka je přesvědčen, svým svěřencům bude zdůrazňovat, aby zůstali bdělí až do úplného konce zápasu. „Jsou silným týmem, který nebojuje devadesát, ale sto minut. V této sezóně vyhrál čtyři zápasy, jež rozhodl brankami po 85. minutě. Musíme hrát pozorně až do konečného hvizdu rozhodčího,“ ví Brazilec.

Utkání začíná v neděli ve 14:30. Přímým přenosem jej bude vysílat Nova Sport.

Reklama

Související témata: