Hlavní obsah

Naštvaný brankář Čech: Zklamali jsme na všech frontách

Modrý kolos se zadrhl. Fotbalistům Chelsea se komplikuje situace na všech frontách. V Lize mistrů remizovali v Bordeaux, takže v posledním kole základní skupiny musí porazit Kluž. A v Premier League doma v neděli prohráli derby s Arsenalem, čímž si pokazili bitvu o titul. Brankář Petr Čech si přitom uvědomuje, že právě teď přichází období, během něhož se v Anglii rozhoduje.

Článek

Remíza v Bordeaux, porážka s Arsenalem. Takový týden musí být pro Chelsea studenou sprchou!

Dá se to tak říci. Naším úkolem bylo zajistit si postup v Lize mistrů a potom odříznout Arsenal z boje o ligový titul. Ani jeden cíl jsme nesplnili, což je velké zklamání.

Nálada v týmu tomu asi odpovídá.

Uvidíme, jak večer dopadne Liverpool. V případě jeho výhry nad West Hamem před námi povede o tři body. Takovou ztrátu už jsme v sezóně jednou měli a rychle ji vymazali. V této fázi by ještě nic neznamenala. Mě víc zaráží, že se nám nepovedly již poslední tři zápasy. Předtím jsme vypadli i z Ligového poháru. To je k zamyšlení.

Dá se říci, že prožíváte jedno z nejhorších období v Chelsea?

To bych zase netvrdil. Ale kdybychom neztráceli domácí zápasy, mohli jsme v tuto chvíli vést ligu asi o osm bodů... To je obrovská škoda. Těžké zápasy venku vyhráváme, ale doma je nedokážeme bodově potvrdit.

Na Stamford Bridge jste neprohráli pět let. A najednou dvakrát během pár týdnů!

Nemyslím si, že bychom ztratili v domácím prostředí sílu, ale pro nás je to opravdu neobvyklé. Nedaří se nám přidat uklidňující gól. Nebo se netrefíme vůbec, jako s Newcastlem. A s Arsenalem jsme znovu ztratili utkání, které jsme kontrolovali.

Asi vám hodně vadí, že Van Persie vyrovnal z ofsajdu...

Jeho první gól derby samozřejmě zásadně ovlivnil. Vedli jsme, kontrolovali hru a já cítil, že se zápas definitivně láme v náš prospěch. Najednou se Arsenal vrátil zpátky a navíc rychle přidal druhý gól.

Při něm zase Van Persie napálil míč do branky mezi nohami Lamparda.

Van Persie si prostě v utkání věřil. Už první gól umístil do šibenice, druhý zase uklidil za tyč.

V sestavě vám chybí několik hráčů, kteří umějí rozhodnout. Cole, Essien, Drogba...

Může to být jeden z důvodů, ale nevymlouval bych se na to. Vždyť máme stejný tým, který ještě nedávno dokázal vyhrávat zápasy i 5:0.

Chelsea ztrácí dech na začátku zimního období, kdy je v Anglii zhuštěný program. Vždycky jste tvrdil, že právě kolem Vánoc se sezóna rozhoduje...

Je to tak. Začátkem prosince přichází smršť zápasů, která zvolní až koncem února. Kdo je po ní v čele tabulky, má vždycky největší šanci na titul. Je to rozhodující období, které hodně napoví.

Jak jsou na tom podle vás vaši největší konkurenti?

Manchester United určitě povzbudilo vítězství v derby nad City. Stejně jako Liverpool má výhodu, že v Lize mistrů už mají jistotu postupu a klid. Arsenal se sice vrátil do hry, ale ztrátu pořád má, takže musí vyhrávat i další zápasy.

Trenér Scolari se nechal slyšet, že pokud nepostoupíte v Lize mistrů, asi bude lepší, aby se vrátil domů do Brazílie... Berete to jako motivační bonmot, nebo to myslí vážně?

Netuším, to byste se museli zeptat jeho.

Váš reprezentační kolega Daniel Zítka se zranil. Viděl jste jeho hrozivou srážku?

Mluvili jsme spolu, jakmile ho po utkání odvezli do nemocnice. Zlomenina lýtkové kosti je určitě hodně bolestivá. Teď navíc ještě čeká na vyšetření, zda si vážně nepochroumal také kotník.

Před dvěma lety se po vašem vážném zranění hlavy rozvířila debata, zda by se brutální zákroky útočníků neměly více trestat. A v posledních týdnech se zdá, že zranění gólmanů zase přibývá.

Je to těžké. Poznám zákroky, kdy už útočník prostě nestihne zareagovat a srážce s brankářem se vyhnout. Někdy to ale rozhodně neplatí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články