Hlavní obsah

Matějovský odměněn za trpělivost

PRAHA

Zpět po zranění v plné síle je Marek Matějovský. V sobotu podruhé v řadě odehrál celý zápas za Reading a znovu slavil vítězství. Domácí zdolali 2:0 Norwich.

Článek

Po vleklých potížích s kotníkem, které začaly na ME v Rakousku a Švýcarsku, je český fotbalový reprezentant připraven aktuálně třetímu týmu druhé anglické ligy pomoci k návratu mezi elitu. „Po utkání s Blackpoolem jsem tentokrát s Norwichem začínal na pravé straně, kde jsem odehrál šedesát minut. Pak jsem se posunul do středu. Ale vůbec jsem místo neřešil. Hlavní je, že hraji,“ vypráví Matějovský.

Reading po těžkopádném začátku chytil dech a soupeře válcuje. Z devíti posledních zápasů vyhrál sedm. „Zejména doma hráli kluci vynikající fotbal a dávali hodně gólů. Věděl jsem, že musím být trpělivý. Trenér neměl důvod měnit sestavu. Teď se však zápasy nakumulovaly, navíc někteří spoluhráči mají tresty, proto jsem dostal šanci. Věřím, že jsem ji chytil za pačesy,“ usmívá se šestadvacetiletý záložník.

Když se vyléčil ze zranění z ME, poranil si v srpnu kotník při souboji s Nottinghamem. Od té doby se léčil a naskočil jen do tří zápasů jako náhradník maximálně na 35 minut. Až minulé úterý byl v základu. V sobotu s Norwichem znovu. „Celý den pršelo a terén byl hodně těžký, ale neměl jsem žádný problém. Během pauzy jsem pracoval na fyzičce, abych byl nachystaný, až přijde můj čas,“ líčí Matějovský.

Po pádu má ambice na postup

Reading má po pádu z Premier League ambice na postup. „Je to přece jen jiná soutěž. I když musím říct, že moje obavy z druhé ligy se nenaplnily. Hodně lidí mi říkalo, že se to strašně řeže a jde o masakr. Ale skutečnost není tak strašná. A strašidelné zákroky jsem zatím neviděl.“

Anglický program Matějovskému nedovolí užít si vánočních svátků plnými doušky. Jeho tým hraje o příštím víkendu v Birminghamu, dva dny po Štědrém dnu s Cardiffem, a pak v Southamptonu. „Vzpomínám, že jsem doma během svátků koukal na utkání z Anglie. Obdivoval jsem, že jsou stadióny vyprodané. Neuvědomoval jsem si, že program je pro hráče na úkor svátků. Ale teď jsem rád, že mohu být v tomto kolotoči,“ říká.

Na Vánoce k nim do Readingu přijedou rodiče manželky. „Nebudeme sami a svátky budou mnohem příjemnější. Já budu hodně na cestách, a tak si syn užije i dědu a babičku,“ vykládá záložník, jehož největším fotbalovým přáním do nového roku je návrat do Premier league: „Věřím, že skončíme na prvním nebo druhém místě, abychom postoupili přímo a vyhnuli se zrádné baráži.“

Reklama

Související témata: