Hlavní obsah

Liverpool si zastřílel v Newcastlu a povede Premier League i v novém roce

LONDÝN

Fotbalisté Liverpoolu si nedělní vysokou výhrou 5:1 nad Newcastlem zajistili, že do nového roku vstoupí na prvním místě tabulky anglické ligy. Dvěma góly se na vítězství hostů podílel kapitán Steven Gerrard. Liverpool má momentálně v čele tabulky na kontě 45 bodů. Druhá Chelsea již ztrácí tři body, protože v londýnském derby s Fulhamem jen remizovala 2:2.

Článek

Newcastle před utkáním s Liverpoolem vyhrál na domácím hřišti šest zápasů za sebou, lídrovi tabulky ale vydržel odolávat jen 31 minut. Pak skóre otevřel Gerrard, chvíli po něm oslavil přesnou trefou svůj 450. zápas v dresu Liverpoolu finský obránce Sami Hyypiä.

Newcastle sice v nastavení první půle snížil díky Davidu Edgarovi, hostům se ale po přestávce podařilo vedení díky druhému zásahu Gerrarda a gólům Ryana Babela a Xabiho Alonsa z penalty zvýšit. Nebýt několika skvělých zákroků brankáře Shaye Givena, mohli domácí prohrát mnohem větším rozdílem.

V Anglii na sebe znovu upozornil český útočník Roman Bednář. West Bromwich i díky jeho prvnímu gólu v utkání porazil Tottenham 2:0. Bednář se postaral o šest ze šestnácti vstřelených gólů svého týmu, který však zůstal na posledním místě tabulky. Tottenham hrál od 35. minuty bez vyloučeného Benoita Assou-Ekotta. Bednář stejně jako před týdnem v duelu s Manchesterem City vstřelil vítězný gól, když se trefil hlavou v 83. minutě.

Chelsea nevstoupila do zápasu na Craven Cottage nejlépe a už v desáté minutě prohrávala. Po zaváhání obrany se trefil Clint Dempsey. Domácí drželi vedení až do 50. minuty, kdy vyrovnal Frank Lampard. Záložník Chelsea dokázal později stav otočit.

V závěru ale našel také Fulham dvougólového střelce, když po prvním rohovém kopu domácích v zápase vyrovnal hlavou Dempsey. Vzápětí mohla jít Chelsea znovu do vedení. Lampard sahal po hattricku, jeho střelu však vykopli obránci z brankové čáry.

Chelsea už v první půli musela udělat hned dvě změny v sestavě, protože se zranili obránce Alex a křídlo Florent Malouda. První start od říjnového zranění si tak připsal střídající Ricardo Carvalho a na hřiště se dostal ještě před přestávkou Nicolas Anelka.

O málo vídanou situaci se v duelu Stoke na hřišti West Hamu postaral hostující útočník Ricardo Fuller. Jamajský reprezentant dostal červenou kartu poté, co se pohádal a pokusil udeřit kapitána svého týmu Andyho Griffina, který při vyrovnávacím gólu neubránil domácího Carltona Colea. V napadení Griffina zabránili Fullerovi spoluhráči, kteří ho zadrželi.

Oslabené Stoke drželo remízu až do 87. minuty, kdy o výhře West Hamu 2:1 rozhodla tečovaná střela.

Velký comeback se povedl hráčům Manchesteru City. Na hřišti Blackburnu prohrávali ještě v 88. minutě 0:2, pak ale snížil Daniel Sturridge a ve čtvrté minutě nastavení vyrovnal brazilský útočník Robinho.

Poslední letošní kolo Premier League má v pondělí od 21 hodin na programu duel Manchester United - Middlesbrough a v úterý uzavře poslední letošní kolo zápas Hull - Aston Villa.

Anglie - 20. kolo
Newcastle - Liverpool 1:5 (45. Edgar - 31. Gerrard, 36. Hyypiä, 50. Babel, 66. Gerrard, 76. Alonso), Arsenal - Portsmouth 1:0 (81. Gallas), Bolton - Wigan 0:1 (44. Amr Zakí z pen.), Everton - Sunderland 3:0 (20. a 27. Arteta, 83. Gosling), Fulham - Chelsea 2:2 (10. a 90. Dempsey - 50. a 73. Lampard), West Bromwich - Tottenham 2:0 (83. Bednář, 90.+4 C. Beattie), West Ham United - Stoke 2:1 (51. C. Cole, 87. Tristán - 5. Diagne-Faye), Blackburn - Manchester City 2:2 (45. McCarthy, 84. Roberts - 88. Sturridge, 90.+4 Robinho).

Reklama

Související témata: