Hlavní obsah

Neúspěch znamená miliardový propad. Kdo spadne do obávané propasti?

Londýn/Praha

Už ve středu se i fanoušci anglického fotbalu dočkají. Znovu se rozjede prestižní Premier League. O tom, že Liverpool si dokráčí pro titul nejspíš vůbec nikdo nepochybuje, řeší se jen otázka, kdy bude jeho triumf definitivní. Ale opravdové drama pod tíhou hrozby fatálních následků se bude odehrávat na opačném konci tabulky, kde je minimálně šestice klubů namočena do boje o vyhnutí se pádu do hodně hluboké propasti.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Anglie se chystá na restart Premier League.

Článek

V Premier League bývají každý rok rozdány karty velmi podobně. Zhruba tři až čtyři kluby mohou pomýšlet na titul, pár dalších na účast v evropských pohárech, ale pro většinu ostatních je naprostou prioritou se v elitní soutěži udržet.

Během koronavirové pauzy koloval v britských médiích v tomto směru výstižný verdikt jednoho nejmenovaného šéfa nejmenovaného klubu Premier League: „Zapomeňte na poháry, zapomeňte na Evropu. Kdybyste nám na 10 let dopředu zajistili místo v Premier League, nepotřebovali bychom vůbec nic jiného a zobali bychom vám z ruky."

Z nejvyšší anglické soutěže se zkrátka stal tak exkluzivní moloch, že pro většinu z jeho členů je naprostou prioritou se v ní udržet, protože pád o úroveň níž znamená obrovský ekonomický propad a velmi obtížnou cestu zpět. Letos je situace obzvlášť ošemetná, protože kluby drtí dopady koronavirové pandemie a sestup by tak byl nejspíš ještě bolestnější.

Nedávno prohlásil šéf Aston Villy, která nyní okupuje předposlední místo tabulky, Christian Purslow označil případný návrat do Championship (druhé nejvyšší soutěže) za „200milionovou katastrofu". Vyčíslená částka v librách se rovná více než třem miliardám korun.

A to nejspíš nijak nepřeháněl. A tak není divu, že Aston Villa, Watford, Brighton či West Ham se příliš netajily nadějí, že se sezona znovu vůbec nerozběhne, či se situace vyřeší tak, aby nikdo nesestupoval.

Jenže nic takového se nakonec nekoná, rozhodovat se bude na hřišti.

V suverénně nejhorší pozici je poslední Norwich se čtyřbodovým odstupem a jedním odehraným zápasem navíc oproti zmíněné Aston Ville, která zase ztrácí dva body na trio 27bodových Bournemouth, Watford a West Ham, v jehož řadách bude pomáhat se záchranou exslávista Tomáš Souček.

Foto: Sport.cz

Tomáš Souček s dresem Hammers s číslem 28 na zádech.

Žádný klid rozhodně nebude mít ani aktuálně patnáctý Brighton s 29 body.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.