Hlavní obsah

Anglický fotbal počítá se ztrátou téměř devět miliard korun

Se ztrátou až 300 milionů liber (skoro 8,8 miliardy korun) kvůli pandemii koronaviru počítá anglická Fotbalová asociace. Kvůli ekonomickým dopadům zruší 82 pracovních pozic, dalších 42 míst zůstane neobsazených.

Foto: Cath Ivill, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Anglický fotbal se kvůli šíření nového typu koronaviru zastavil 13. března a znovu se rozběhl po více než tříměsíční přestávce bez diváků. "Na první pohled se může zdát, že návratem špičkového fotbalu jsme přečkali bouři. Naneštěstí ale předchozí měsíce Fotbalovou asociaci tvrdě zasáhly a ztratili jsme podstatnou část peněz, kterou se nám nepodaří získat zpět," uvedl výkonný ředitel asociace Mark Bullingham v prohlášení.

Podle něj krize asociaci jakožto neziskovou organizaci tvrdě zasáhne. "Situace se zhoršila natolik, že jsme dospěli do bodu, kdy musíme snížit počet zaměstnanců, abychom se dokázali vyrovnat s finančními dopady této krize," prohlásil Bullingham.

Na finančních ztrátách se významně podepsalo i zrušení či odložení akcí na stadionu Wembley, který asociace vlastní. Slavný stadion měl hostit sedm zápasů letního evropského šampionátu včetně obou semifinále a finále. Představit se na něm měla i česká reprezentace 23. června proti domácímu výběru. Euro se uskuteční za rok.

Kromě toho se ve Wembley měly v srpnu pořádat koncerty a v říjnu dva zápasy ligy amerického fotbalu NFL. Podle Bullinghama činí každoroční příjmy z pořádání akcí ve Wembley kolem 35 milionů liber (přes miliardu korun).

Bullingham také uvedl, že pandemie výrazně poznamenala řadu sponzorů a vysílacích společností, které se podílejí na příjmech svazu. Asociace zase není schopná dostát svým závazkům k nim. "To vede k tomu, že je na nás vyvíjen finanční tlak a v některých případech musíme platit kompenzace, například při rušení akcí," uvedl.

Reklama

Související témata: