Hlavní obsah

Tottenham - West Ham 3:3Senzační londýnské derby! Coufalova akce přispěla ke skvělému finiši Kladivářů

Londýn
Aktualizováno

Odpolední zápasy Sheffield - Fulham a Crystal Palace - Brighton (oba skončily 1:1) byly předkrmem. Šlágrem nedělního programu 5. kola anglické fotbalové ligy bylo teprve londýnské derby mezi Tottenhamem a West Hamem. Kohouti vedli 3:0, závěr Kladivářů byl ovšem drtivý. Mužstvo s dvojicí exslávistů Souček, Coufal dokázalo vyrovnat na 3:3. Právě po Coufalově akci padl druhý gól jeho týmu, který byl vlastní. Aston Villa brankou v nastavení zdolala Leicester 1:0.

Foto: Matt Dunham, Reuters

Polonahý Manuel Lanzini se stal hrdinou Kladivářů, zprava se radují oba Češi Vladimír Coufal a Tomáš Souček.

Článek
Fotogalerie

Londýnské derby mezi Tottenhamem a West Hamem bylo zajímavou konfrontaci týmů, které se před reprezentační přestávkou postaraly o parádní výsledky. Tottenham na půdě Manchesteru United zvítězili vysoko 6:1, West Ham zase porazil do té doby stoprocentní Leicester.

Kohouti dali první gól už po 45 sekundách hry, kdy si na dlouhý pas Harryho Kanea naběhl Son Hung-min a obstřelil brankáře. O chvíli později si útočníci, kteří se vzájemně podíleli na osmi brankách Spurs v ročníku, role vyměnili: Son Hung-min narážečkou vyzval kapitána anglické reprezentace k ráně zpoza šestnáctky a ten se nemýlil. Bohatou čtvrthodinu dokonal opět Kane, když hlavou uklidil do sítě centr letní posily Sergia Reguilóna.

Ve druhé půli aktivita domácích opadla a více se začali prosazovat hosté. Trenér José Mourinho proto poslal na hřiště navrátilce z Realu Madrid Garetha Balea, který za Tottenham nastoupil po sedmi letech.

West Ham zapnul v závěrečných deseti minutách a dočkal se snížení po přímém kopu a hlavičce Fabiana Balbueny. O chvíli později si Coufalův centr srazil do vlastní branky Davinson Sánchez a v nastavení udělal Davidu Moyesovi, který odkoučoval první utkání po vyléčení z koronaviru, radost vyrovnáním na 3:3 Manuel Lanzini. Střídající argentinský hráč se výstavní dělovkou zpoza vápna trefil do šibenice.

Dohrávali bez kapitána

Hráči Crystalu Palace vystřelili na branku jen jedinkrát - z penalty se prosadil Wilfried Zaha. Následně se domácí pouze bránili soustavnému tlaku Brightonu, i tak mohli deset minut po výměně stran vedení navýšit. Branka po průniku Michyho Batshuayie však neplatila kvůli předcházejícímu ofsajdu.

Foto: Neil Hall, Reuters

Gareth Bale znovu hraje za Tottenham Hotspur...

Brighton následně zahrozil z několika útoků, ale prosadil se až po šťastné kombinaci v závěru vyhroceného zápasu. Neal Maupay dopravil míč přes patu Aarona Connollyho na Alexise Mac Allistera, který prostřelil domácího brankáře a zaznamenal první gól v Premier League. Při dalším tlaku byl za nebezpečný ofenzivní skluz vyloučen kapitán hostů Lewis Dunk, na výsledek to již vliv nemělo.

Sheffield United pokračoval v neúspěšném vstupu soutěže, poté co v minulé sezoně překvapil jakožto nováček ligy devátým místem. S letošním nováčkem Fulhamem mohl po necelé hodině hry prohrávat, pokutový kop nařízený po hře rukou však poslal Aleksandar Mitrovič nad břevno.

Foto: Michael Regan, Reuters

Jack Grealish a Ross Barkley z Aston Villy slaví výhru na půdě Leicesteru City.

Fulham se i tak dostal do vedení v 77. minutě po průniku Ademoly Lookmana. Vysvobodit Sheffield přišel až střídající kapitán Billy Sharp, který dostal příležitost k penaltě za Mitrovičův faul a čtyři minuty po příchodu na trávník se na rozdíl od soupeře nemýlil. United tak vyválčili druhou vstřelenou brankou v sezoně první bod.

Utkání v Leicesteru bylo dlouho vyrovnané se šancemi na obou stranách. Zápas spěl k první bezbrankové remíze obou týmů od roku 2000, to však odmítl ranou zpoza vápna záložník Ross Barkley, hostující v Aston Ville z londýnské Chelsea.

Anglická fotbalová liga - 5. kolo:
Sheffield United - Fulham 1:1 (85. Sharp z pen. - 77. Lookman)
Crystal Palace - Brighton 1:1 (19. Zaha z pen. - 90. Mac Allister)
Tottenham - West Ham 3:3 (8. a 16. Kane, 1. Son - 82. Balbuena, 85. vlastní D. Sánchez, 90.+4 Lanzini)
Leicester - Aston Villa 0:1 (90.+1 Barkley)

Reklama

Související témata: