Hlavní obsah

Angličani do mě jdou, vědí, že hodně snesu, tvrdí Čech

Gólman Chelsea a české reprezentace Petr Čech (28) vede po podzimní polovině 15. ročník ankety fotbalových novinářů, členů Klubu sportovních novinářů České republiky. Míři tak k rekordnímu šestému vítězství. Nejen o úspěchu v anketě, ale i o tom, že už má respekt z Premier League hovoří v následujícím rozhovoru...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář reprezentace a Sparty Petr Čech

Článek

Zápas s Manchesterem United byl odložen kvůli sněhové kalamitě. Jak se vy perete s nástrahami sněhu?

Pro mě to není žádný problém, jsme zvyklí z domova. Normálně trénujeme, ale zápasy se odložily hlavně kvůli bezpečnosti fanoušků, protože tady je teď složitá doprava a panuje tu zmatek. Napadlo jen pár centimetrů sněhu, u nás by se nad tím nikdo nepozastavil, ale v Anglii je vše vzhůru nohama. Na Ostrovech se neprodávají ani zimní pneumatiky, takže auta všude kloužou. Navíc nefunguje letiště, snad už sníh brzy roztaje.

Co říkáte svému vedení ve Zlatém míči po prvním poločase ankety? Míříte k šestému vítězství?

Určitě mě to těší. I přestože už jsem vyhrál tuto anketu pětkrát, pořád si vážím toho, že novináři mé výkony v Chelsea a v reprezentaci oceňují. Děkuju za důvěru a budu se snažit to dotáhnout do vítězného konce.

Kdybyste vy měl vybírat po podzimu nejlepší české fotbalisty. Jaké byste měl pořadí na prvních třech místech?

Na první místo bych zařadil Tomáše Rosického, který patří stále k důležitým hráčům Arsenalu. Na druhé místo Zdeňka Pospěcha z Kodaně a na třetí místo Jaroslava Plašila.

Jaký byl váš fotbalový podzim v Chelsea?

Byl jako na houpačce. Na začátku jsme vlétli do ligy, vyhráli jsme 4:0 a 6:0, i když třeba ten průběh zápasů tak jednoznačný nebyl. Vedli jsme, ale pak přišla série bez výhry a začalo se mluvit o krizi. Věřím, že jsme zase na cestě vzhůru. Osobně jsem se cítil dobře. Máme nejméně inkasovaných gólů z celé ligy, i když kvůli zraněním jsme hráli pořád s jinou obranou.

Co se v týmu děje, že ztratilo formu ze začátku podzimu?

Výkony nejsou tak špatné, ale sešlo se několik věcí najednou, trochu smůly a klesli jsme na čtvrtou příčku. Přestali jsme dávat góly a ztratili jsme některé zápasy úplně zbytečně, třeba s Birminghamem. Teď nás ale čeká série důležitých zápasů, které musíme zvládnout a budeme zpátky.

V rozhovoru pro Chelsea TV jste řekl, že už máte za dobu působení v klubu čtrnáct jizev, ale každá přinesla obrazně řečeno nějakou trofej. Jakou byste si přál za sešité obočí?

Věřím, že za roztržené obočí zase nějaká trofej bude. Budu rád za kteroukoliv, která se podaří vyhrát.

Nemáte pocit, že útočníci do vás jdou v soubojích záměrně až příliš tvrdě?

Nemám ten pocit, v Anglii se hraje důrazně, tak to prostě je… Oni vědí, že toho snesu hodně, tak do mě klidně jdou (smích).

Co říkáte losu Chelsea v osmifinále Ligy mistrů, kde potkáte spoluhráče z reprezentace Pospěcha, který obléká dres Kodaně...

Už jsem psal na svých stránkách před losem, že určitě budeme hrát proti Kodani v únoru v minus deseti a bude tam půl metru sněhu. Soupeře jsem trefil, ještě uvidíme, jestli trefím i to počasí… Určitě je dobře pro český fotbal, když má jistotu, že alespoň jeden český fotbalista bude ve čtvrtfinále Ligy mistrů.

Jaké šance má Sparta v Evropské lize proti Liverpoolu?

Spartu potkal těžký los. Rozhodující bude, jak zvládne zápas na Anfield Road, protože tam Liverpool rozhoduje své pohárové zápasy. I když Sparta uhraje dobrý výsledek doma, nemá vyhráno. Na Anfield Road je Liverpool v pohárech silný a koncentruje tam svoji sílu.

Jste spokojený s reprezentačním podzimem?

Celkem jsem spokojený. K ideálu chybí jen výhra nad Litvou. Myslím, že se postupně usadily změny, které se v národním týmu udály, a tým si našel svoji cestu.

Co podle vás národnímu týmu nejvíc chybí?

Chyběly hlavně góly proti Litvě. Promarnily jsme šance a zbytečně jsme prohráli. Kdyby tohle vyšlo, tak nám nechybělo nic.

Má podle vás nějakou šanci v prvním jarním kvalifikačním duelu na půdě španělských mistrů světa?

V každém zápase máme šanci. Hrajeme proti těžkému soupeři, to většinou stupňuje i individuální výkony. Takže tam určitě nepojedeme předem poraženi.

Vánoce budete trávit tradičně v Anglii, jaký máte program do konce roku 2010?

Ano, budeme v Anglii. Vánoce budou tradičně fotbalové. Každý den máme trénink a do konce roku ještě dva zápasy. Ještě 24. máme ráno trénink, jen 25. máme volno, ale na druhý svátek vánoční už máme zase trénink a večer jedeme na hotel, protože 27. hrajeme na Arsenalu. Od dva dny později se utkáme s Boltonem, pak už máme každý den trénink a na Nový rok už jsme zase na hotelu, protože 2. ledna hrajeme s Aston Villou. Je to nabité, ale díky tomu, že máme jeden den volný, tak si snad užijeme klidné Vánoce.

Stihl jste nakoupit dárky?

Stihl jsem nakoupit všechno. Ještě mi mají dva dárky dorazit, tak snad to vyjde, protože tady je sněhová kalamita a všechno je vzhůru nohama. Jinak u nás je expert přes dárky Martina a postará se o většinu dárků pro děti.

Vánoční stromeček určitě budete mít už kvůli dětem, ale dáte si vy na Štědrý večer kapra a salát, případně se dorazíte cukrovím, nebo k sobě budete tvrdý a dáte si něco lehkého?

Máme tradiční Vánoce jako v Česku. Cukroví se peče v omezeném množství, protože se v omezeném množství musí i konzumovat. Kapra jsme tady loni sehnali, tak snad se to podaří i letos.

Dáváte si novoroční předsevzetí? Co byste si nejvíc přál v roce 2011?

Novoroční předsevzetí si nedávám, ale přání mám: Aby celá rodina a blízcí byli zdraví. Od toho se totiž vše odvíjí.

Reklama

Související témata: