Hlavní obsah

Tottenham by Olympijský stadión v Londýně po hrách zboural

LONDÝN

Pokud by londýnský fotbalový klub Tottenham Hotspur získal po olympijských hrách příští rok centrální stadión, tak by ho z větší části zboural a postavil zde čistě fotbalovou arénu. Vyplývá to z plánů, které vedení klubu předložilo ve středu.

Foto: Tom Hevezi, ČTK/AP

Hrubá stavba olympijského stadiónu je už hotova.

Článek

Organizátoři olympiády oznámí 28. ledna, koho doporučí, aby po hrách stadión s 80.000 místy provozoval. Hlavním soupeřem Tottenhamu je další londýnský klub Premier League West Ham United.

Garáže by zachovali

Vedení Tottenhamu chce zachovat ze stadiónu asi třetinu, především podzemní zařízení jako garáže a inženýrské sítě. Jinak chce na místě postavit čistě fotbalový stadión bez atletické dráhy s kapacitou 60.000 diváků.

Tottenham připravil návrh ve spolupráci s americkou společností AEG, která úspěšně provozuje londýnskou O2 Arenu, bývalý Millenium Dome. West Ham, jehož nynější stadión je v olympijském areálu ve Stratfordu na východě Londýna, spolupracuje se čtvrtí Newham, kde Olympijský stadión vyrůstá.

"Olympijský stadión je navržen jen s minimálním zázemím, které je většinou venku. Nemá také střechu," řekl architektonický poradce Tottenhamu David Keirle.

Klub předpokládá, že by postavení nového fotbalového stadiónu ve Stratfordu stálo 250 miliónů liber (7,3 miliardy korun), což je pořád o 200 miliónů liber méně, než případná rekonstrukce nynějšího stadiónu Spurs na White Hart Lane.

Podle britských listů Olympijský stadión přijde na 496 miliónů liber. Když Britové usilovali o přidělení olympijských her, přislíbili Mezinárodnímu olympijskému výboru, že po hrách sníží kapacitu na 25.000 diváků a především zachovají atletickou dráhu.

Konkurenční návrh West Hamu se zachováním atletické dráhy počítá. Tottenham by namísto toho rekonstruoval aletický stadión Crystal Palace na jihu Londýna.

Reklama

Související témata: