Hlavní obsah

Čech se dere mezi klubové legendy. Z Chelsea ho prý neodláká žádná nabídka

LONDÝN/PRAHA

Mezi největší postavy Chelsea patří svými výkony už řadu sezón, po sedmi letech se mezi ně prodral i počtem odehraných zápasů. V pondělním epilogu k 29. kolu anglické Premier League totiž nastoupil český legionář Petr Čech do brány Blues k třístému utkání. Jen klubové ikony Lampard a Terry toho mají ze současných Čechových spoluhráčů odkopáno víc.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Brankář Petr Čech odchytal mezi tyčemi Chelsea už tří stý zápas.

Článek

Legendárnímu Peteru Bonettimu, který v letech 1959 až 1979 odchytal za Chelsea 729 zápasů, se Čech těžko přiblíží. „Sedm let mně trvalo, než jsem se dostal k jubilejnímu třístému zápasu. Pěkné odehrát tolik utkání v jednom z nejlepších klubů světa, ale co bude za sedm let, to nedokážu říct,“ svěřoval se český legionář na svých stránkách po pondělním střetnutí na trávníku Blackpoolu.

„Kdyby se mi povedlo odehrát na nejvyšší úrovni sedm dalších let a odchytat dalších tři sta zápasů, budu spokojený. V té době mi totiž bude pětatřicet,“ meditoval Čech, jak dlouhá cesta by asi vedla mezi největší postavy Chelsea. Těm vévodí Ron Harris se 788 odehranými zápasy, hned za ním figuruje se 729 utkáními vzpomínaný brankář Bonetti, jemuž se pro jeho zázračné reflexy na Stamford Bridge říkalo „Kočka.“

Petr Čech chce v Chelsea zůstat i nadále.foto: Reuters/Radovan Stoklasa

Čech ale přepisuje klubové statistiky usilovně. Ze současného Ancelottiho týmu mají už jen John Terry a Frank Lampard na kontě víc odehraných zápasů než on.  Přibližně o stovku, ovšem první z nich hraje za Chelsea o pět let déle než Čech a druhý o tři. Teď je ovšem český legionář hned za nimi.

V Chelsea chce zůstat

„Rád v Chelsea zůstanu, dokud jeden z nejlepších klubů světa bude chtít. Jsem tady spokojený a nemám důvod něco měnit,“ svěřoval se Čech, že by ho ani sebelukrativnější nabídka k odchodu ze Stamford Bridge nezlákala.

Aby ne, když v dresu Blues zažíval velké a slavné chvíle. To když třikrát triumfovali v Premier League i Anglickém poháru, nebo když dvakrát zvedali nad hlavu Ligový pohár. Jen vysněný triumf v Lize mistrů stále chybí, i když o něm Čech a jeho spoluhráči sní rok co rok. Že by se ho snad dočkali letos, kdy z ostrovních pohárových soutěží už vypadli a obhajoba titulu je pro ně také pořád vzdálená?!

„V Premier League se krok po kroku vracíme tam, kam patříme. Důležitá výhra v Blackpoolu, kde prohrál třeba Liverpool i Tottenham, nám zase dala nějakou šanci. Tedy pokud bude Manchester a Arsenal klopýtat a my všechny zápasy zvládneme,“ pořád věří v obhajobu Čech, jemuž třístý zápas v bráně Chelsea pokazil jen inkasovaný gól čtyři minuty před koncem utkání.

„Zbytečný, protože jsme měli čisté konto udržet. Střela Puncheona ovšem prošla brazilskému bekovi Luizovi mezi nohama a jí viděl míč pozdě. Trochu jsem si na něj sáhl, ale cestě do sítě jsem už nezabránil. Škoda, třinácté čisté konto v této sezóně by bylo lepší,“ povzdechl si Čech.

Reklama

Související témata: