Hlavní obsah

VIDEO: "Zrada" dokonána. McLeish koučem Aston Villy, fanoušci vyšli do ulic

BIRMINGHAM

Hotovo, konec spekulacím. Novým trenérem Aston Villy se v pátek stal Alex McLeish, který se stěhuje jen o pár ulic dál od nepřátel a hlavních rivalů z Birmingamu City. V Birminghamu jde asi o podobnou situaci, jako by José Mourinho ze dne na den přešel z Realu do Barcelony. Nemyslitelné se tedy stalo skutkem. „Jsem poctěn, že mohu vést klub s tak fantastickou historií,“ radoval se z nového angažmá dvaapadesátiletý trenér.

Fanoušci Aston Villy protestují proti příchodu McLeishe

Článek

„To dědictví, tradice a úspěchy Aston Villy jsou neodolatelné,“ rozplýval se McLeish. Přešel tak k úhlavním rivalům pouhých pět dnů poté, co rezignoval na svůj post v City. Tam však byli z jeho jednání naprosto v šoku. Ryšavého Skota totiž vedení bývalého klubu velmi podporovalo, což se nezměnilo ani poté, co klub sestoupil do druhé ligy.

„Za tým, který si vybral, jsme zaplatili 40 miliónů liber (cca 1,2 miliardy korun). Ve všech směrech jsme ho podporovali. A co jsme od něj získali? Sestup a urážku,“ zlobil se prezident Birminghamu City Peter Pannu, který se dozvěděl o McLeishově rezignaci v neděli z emailu, kdy mimochodem v Amsterdamu jednal o příchodu Dannyho Kovermanse, McLeishovy vytipované posily.

Vedení Birminghamu, který měl McLeishe stále pod smlouvou, se nechalo slyšet, že se nebude ostýchat klást kouči právní překážky v jeho odchodu. McLeishovi totiž City nedali oficiální povolení k jednání s jiným klubem, přesto bylo veřejným tajemstvím, že Aston Villa o jeho příchodu jedná, což je v Anglii nepřípustné. Nakonec ale Villa, kde kvůli zdravotním potížím skončil Gerard Houllier, podepsala s koučem tříletý kontrakt a podle informací britských médií zaplatila Birminghamu kompenzaci ve výši dvou miliónů liber.

Ferguson se McLeishe zastal

„Věříme, že jsem získali toho správného muže. Alex bezpochyby splňuje kritéria, která jsme si stanovili na začátku našeho rozhodování. Chtěli jsme někoho prověřeného z Premier League, se schopností vést tým, smyslem pro tvrdou práci a společnou vizí s Aston Villou,“ pochvaloval si prezident klubu Paul Faulkner.

Fanoušci jsou dnes příliš emocionální, zastával se kolegy Alex Ferguson.foto: Reuters/Phil Noble

McLeishe ale čeká hodně těžký úkol. Řada fanoušků Aston Villy totiž nemůže překousnout, že jejich tým povede bývalý kouč nenáviděných rivalů. Vždyť na konci sezóny se ve Villa Parku bouřlivě oslavoval sestup Birminghamu. McLeishův krok nyní vidí fanoušci obou táborů jako těžkou zradu. Rozezlení příznivci Aston Villy neváhali demonstrovat před stadiónem a v ulicích města proti jeho příchodu. Na zdech stadiónu se objevily hanlivé nápisy na jeho adresu a na facebooku a fanouškovských fórech se to jen hemží ostrými nadávkami.

McLeish se však dočkal velmi vlivné podpory z třetí strany. Zastal se ho totiž samotný Sir Alex Ferguson.

„Bude schopen se uhájit a nad fanoušky zvítězí. Jeho životopis je vynikající. Vedl Glasgow Rangers, skotskou reprezentaci, vyhrával trofeje a dosáhl toho s omezenými zdroji. Myslím, že má za sebou fenomenální práci,“ chválil svého krajana Ferguson.

„Když se ohlédnete čtyřicet let zpátky, emoce fanoušků byly tehdy diametrálně odlišné od dneška. Teď jsou hodně emocionální a hodně osobní směrem ke svému klubu. Vidíte to na mnoha příkladech a obzvlášť na Aston Ville v posledních dnech,“ pokračoval manažer Manchesteru United. Rozhodující podle něho je, zda trenér dokázal, že na práci v takovém klubu má a zda je schopen dosáhnout na úspěch.

Reklama

Související témata: