Hlavní obsah

VIDEO: Fotbalovou Anglii dál trápí problém s gólmany. Ani Čech ale neporadil

LONDÝN/PRAHA

Za sedm let si stabilními výkony mezi tyčemi Chelsea získal respekt a uznání celé fotbalové Anglie. Teď věhlas českého gólmana ve službách Blues Petra Čecha ještě zesílil, když se za La Manchem objevily reportáže z jeho strahovské školy pro talentované kluky z celého světa. Pro fotbalový Albion je totiž otázka brankáře tématem velice ožehavým, neboť už dlouhá léta hledá pro svůj národní tým důstojného nástupce legendárního Petera Shiltona či Davida Seamana. A marně...

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Když káže Fabio Capello... Angličané Glen Johnson, Wayne Rooney, Gareth Barry, brankář Joe Hart a John Terry (zleva doprava) poslouchají italského kouče na lavičce reprezentace.

Článek

Svými kiksy jsou gólmani anglické reprezentace už proslulí. Takovému Davidu Jamesovi, který i ve čtyřiceti stále ještě hájí bránu druholigového Bristol City, přezdívali novináři na ostrovech kvůli jeho mnoha minelám Calamity James.

Kiksy, které pobavily svět

Jedenatřicetiletý Paul Robinson, jenž chytá v Blackburnu, byl zase pro smích celému fotbalovému světu, když v zápase s Chorvatskem v roce 2006 minul malou domů, kterou mu posílal Gary Neville, a míč skončil v bráně. Proti stejnému soupeři se ztrapnil o rok později i Scott Carson, jemuž v kvalifikaci o EURO 2008 proklouzla do brány nepříliš umístěná střela ze třiceti metrů.

A poslední světový šampionát v Jižní Africe? Minela zkušeného Roberta Greena, který pustil za svá záda lehkou střelu Američana Dempseyho, pobavila rovněž fanoušky na celé planetě.

Italský kouč ve službách anglické reprezentace Fabio Capello aby si z brankářů hodil mašli. Teď udělal jedničku ze čtyřiadvacetiletého brankáře Manchesteru City Joe Harta, ale fotbalový Albion trne, kdy se i tento mladík přidá k zástupu svých předchůdců.

„Čím to, že Anglie nemá gólmana mezinárodních kvalit? Proč ho nejsme schopni vychovat? Kde je chyba?“ ptají se na ostrovech a otázku samozřejmě položili i Petru Čechovi.

„Absence anglických talentů mezi tyčemi je evidentní. Ostatně, ve většině mužstev Premier League jsou jedničkami zahraniční brankáři, což vypovídá o mnohém,“ medituje Petr Čech.

Brankář Chelsea Petr Čechfoto: ČTK/Kateřina Šulová

„Proč tomu tak je? Může za to výchova a příprava brankářů? Jiný přístup české nebo třeba francouzské fotbalové školy na straně jedné a školy anglické na straně druhé?“ pokládá si řečnické otázky jednička mezi tyčemi Chelsea Petr Čech, recept však Angličanům nenabízí. „Nejsem si opravdu jistý. Někdo odpovědný by se na tento problém měl podívat a položit si otázku, proč tomu tak je a co je zapotřebí změnit. Najít způsob, jak trénovat a rozvíjet um ostrovních gólmanů.“

Pro Capella je jedničkou Hart

Před startem podzimu je pro trenéra Capella jedničkou v bráně anglické reprezentace čtyřiadvacetiletý Joe Hart, který také v srpnovém přátelském zápase proti Nizozemců oblékne dres nové kolekce. Gólmani budou nosit zelený, hráči v poli modrý. Podle mínění na ostrovech jde o design hodně výstřední, podstatnější však bude, zda nové dresy přinesou reprezentaci víc štěstí. A brankářům pak hlavně...

Takto vypadá nový dres pro gólmany anglické fotbalové reprezentace. Premiéru bude mít v srpnovém přátelském zápase Angličanů s Nizozemci.

Nastávající podzim  zahájí v bráně anglického národního celku Hart, za ním však zeje prázdnota. O rok starší Scott Carsson odešel z West Bromwich Albion do tureckého Bursasporu, Robert Green sestoupil s West Hamem do druhé ligy, Ben Foster dopadl s Birminghamem stejně...

„Nenajdete nikoho, kdo by pravidelně chytal v Premier League,“ upozorňuje trenér brankářů v Chelsea, Francouz Christophe Lollichon. Jednoho gólmana by přesto pro národní tým Albionu nabídnout mohl – Čechova náhradníka Rosse Turnbulla.

„Pro mnoho klubů Premier League by byl první volbou. A do anglická reprezentace by také mohl proniknout,“ myslí si Lollichon.

Problém je však v tom, že v Chelsea nechytá. A Čech ho v nové sezóně do brány těžko pustí, takže anglická reprezentace bude žít svým problémem dál.

Reklama

Související témata: