Hlavní obsah

Využití olympijského stadiónu po hrách v Londýně je opět otevřené

LONDÝN

Budoucnost olympijského stadiónu v Londýně po hrách v příštím roce je opět otevřená, poté co organizátoři zrušili dohodu s fotbalovým klubem West Ham United. Píšou to britská média, podle kterých je důvodem radikální změny pouhých deset měsíců před olympiádou nejistota kolem soudních sporů s neúspěšným uchazečem o stadión, prvoligovým klubem Tottenham Hotspur.

Foto: ČTK/AP

Pohled na rostoucí sportoviště londýnské olympiády.

Článek

Vláda i organizátoři se obávali, že kvůli hrozbě protahovaných soudních sporů zůstane stadión za skoro 500 miliónů liber (přes 14 miliard korun) po hrách nevyužitý, a rozhodli se, že zůstane ve státním vlastnictví. Během týdne organizátoři vypíšou nové řízení na pronájem stadiónu, které má být uzavřeno do ledna.

Stadión má kapacitu 80 000 diváků, která bude po hrách snížena na 60 tisíc. Tuto úpravu stadiónu nyní zaplatí ze státních peněz společnost Olympic Park Legacy Company (OPLC), která má na starosti využití celého olympijského areálu po skončení her. Na úpravy stadiónu bylo vyčleněno 50 miliónů liber.

OPLC po dlouhých sporech dala původně přednost West Hamu před Tottenhamem, který chtěl stavbu strhnout a postavit na jejím místě fotbalový stadión bez atletické dráhy. West Ham byl připraven dráhu, která byla podmínkou dohody, ponechat.

Tottenham ale rozhodnutí OPLC zpochybnil u soudu. Namítal, že West Ham spoléhal ve své nabídce na půjčku od londýnské čtvrti Newham ve výši 40 miliónů liber, což se údajně rovná státní pomoci. Další slyšení u odvolacího soudu mělo být v úterý, ale organizátoři se nakonec rozhodli neriskovat léta právních sporů a prázdný stadión a od dohody s West Hamem ustoupili.

West Ham již potvrdil, že bude o pronájem olympijského stadiónu usilovat. Podle britských listů je to pro klub přitažlivější varianta, protože West Ham letos sestoupil z Premier League a jeho finanční situace je tak napjatější.

OPLC chce, aby olympijský stadión měl nového uživatele už v roce 2014. Aby mohl být tento termín dodržen, musí se začít s přestavbou hned po olympiádě. Stavební povolení tak musí být vydáno do března 2012.

Dalším faktorem je kandidatura Londýna na mistrovství světa v atletice v roce 2017, o které se bude rozhodovat v listopadu. Podle britských médií chtěl londýnský starosta i vláda dát před hlasováním jasně najevo, že hodlají mistrovství uspořádat na olympijském stadiónu.

Reklama

Související témata: