Hlavní obsah

VIDEO: Flastr na tři zápasy pro Rooneyho, to je dýka do srdce anglického fotbalu

LONDÝN/PRAHA

Fotbalová Anglie po vynesení trestu nad Waynem Rooneym běsní. Distanc na tři zápasy, který dostal za vyloučení v posledním kvalifikačním duelu v Černé Hoře, totiž znamená, že by si nejlepší střelec Premier League v základní skupině na EURO 2012 vůbec nezahrál. „Jeden zápas jsme čekali, dva by představovaly ránu kladivem, tři jsou ale dýkou vraženou do srdce anglického fotbalu,“ reagoval na verdikt disciplinární komise UEFA někdejší reprezentant a také předseda Asociace profesionálních fotbalistů Garth Crooks.

Foto: Darko Banduič, ČTK/AP

Rozhodčí Stark neváhal ani chvíli a za faul na Džudoviče ukázal Rooneymu (vpravo s číslem 10) červenou kartu.

Článek

Možná měl zatmění mysli, zřejmě ho stihl neskutečný zkrat. Jak jinak si vysvětlit počínání Rooneyho v kvalifikačním duelu v černohorské Podgorici, kam mimochodem za měsíc pojedou k barážové odvetě čeští reprezentanti?!

Nepochopitelný zkrat v Podgorici

Necelých dvacet minut před koncem utkání, kdy Anglie stále ještě vedla 2:1, nedokázal zpracovat míč, kterého se zmocnil domácí Midrag Džudovič. Anglický kanonýr ho nejen naremploval, ale ještě ho zezadu vztekle kopl do lýtka.

Samozřejmě musel z placu a Anglie v deseti vedení neudržela. V Podgorici jen remizovala 2:2, což jí ovšem k postupu na EURO stačilo. Vůbec si však nepřipouštěla, že by o Rooneyho přišla na tři zápasy a nejlepší střelec Premier League si v základní skupině vůbec nezahrál.

„Chybět ve třech zápasech na takovém turnaji, to se zdá trochu kruté, cituje The Sun Rooneyho spoluhráče z Manchesteru Michaela Owena.

Faulovaný černohorský obránce Džudovič se vyčítavě dívá na Rooneyho...foto: ČTK/AP/Darko Bandič

„Kdyby to provedl Holanďan, Španěl, Ital nebo Němec, dostal by distanc na jedno utkání. A Rooney má zákaz na tři! To je vtip,“ pohoršuje se internacionál Phil Neville.

Vezme ho Capello na EURO?

Samotný Rooney nereaguje, italský kouč ve službách anglické reprezentace Fabio Capello si jen povzdechl: „Doufal jsem, že dostane trest jen na jeden zápas“, anglická asociace se proti trestu také neodvolala, neboť čeká na podrobné zdůvodnění verdiktu, který disciplinární komise UEFA vynesla.

„Posoudíme ho a pak rozhodneme, zda se odvolat. Musíme to stihnout nejpozději do pondělí,“ potvrdili činovníci anglické asociace. Podle nich Rooneymu zřejmě přitížily dvě žluté karty, které v kvalifikaci nasbíral.

„Je to sice bolestivé, ale bolestivé hlavně pro Rooneyho. Musí si uvědomit, že takovéto věci prostě dělat nesmí, i když i já byl šokován, když jsem se dozvěděl o trestu na tři zápasy,“ zachoval jako jeden z mála nadhled kouč Tottenhamu Harry Redknapp.

Trenér Capello a celá Anglie s ním, teď řeší, zda Rooney milost dostane či nikoli. A všichni svorně meditují, zda by měl vůbec nejlepší kanonýr Premier League na Ukrajinu i do Polska cestovat, kdyby ve třech utkáních národnímu týmu chyběl.

Češi mají své zkušenosti

Je to skutečně dilema, z nímž má český fotbal bohaté zkušenosti. Když byl před cestou na stříbrné EURO 96 vyloučen v baráži jedenadvacítek Tomáš Řepka a schytal trest na dva zápasy, trenér áčka Dušan Uhrin ho na evropský šampionát nevzal.

Když o čtyři roky později v kvalifikačním střetnutí s Faerskými ostrovy spatřil po nesmyslné potyčce s Thorsteinssonem červenou kartu Patrik Berger, trenér Chovanec ho na evropský šampionát do Belgie a Nizozemí vzal, i když s ním v prvních dvou zápasech nemohl počítat. Berger nakonec nastoupil až ve třetím duelu skupiny proti Dánsku, kdy už bylo o vyřazení českého týmu rozhodnuto.

Reklama