Hlavní obsah

Arsenal bez Rosického otočil zápas v Norwichi, Manchester City dál kraluje

LONDÝN

Fotbalisté Arsenalu otočili ve 12. kole anglické Premier League nepříznivě se vyvíjející zápas proti Norwichi a na půdě nováčka vyhráli 2:1. Domácí poslal do vedení Morison, Kanonýrům ale tříbodový zisk zajistily dvě branky Nizozemce Van Persieho. Český záložník Tomáš Rosický zůstal celý zápas jen na lavičce hostů. Jediným neporaženým celkem zůstává Manchester City, který si výhrou 3:1 nad Newcastlem upevnil první místo. Manchester United porazil Swansea 1:0.

Foto: Darren Staples, Reuters

Robin Van Persie (vpředu) oslavuje se spoluhráčem Walcottem svůj druhý gól proti Norwichi.

Článek

Kanonýři vstoupili do utkání aktivně, v šesté minutě nejprve pálil těsně mimo Van Persie, o chvíli později pak Walcott již branku trefu, gólmana Ruddyho dokonce prostřelil, jenže na brankové čáře akrobaticky míč odvrátil na roh obránce Martin.

Naopak Norwich ze své první nebezpečnější možnosti udeřil. Morison zásluhou svého důrazu přetlačil ve vápně Mertesackera a přízemní střelou otevřel skóre. Arsenal přidal, Gervinhovu střelu však znovu vykopl z prázdné branky Martin. Ve 27. minutě už ale hosté srovnali, Walcottův pas z pravé strany doklepával do odkryté branky Van Persie.

I ve druhém poločase pokračoval tlak Arsenalu, obrovskou šanci ale spálil Gervinho, který sice obešel i gólmana Ruddyho, ten mu pak tygřím skokem pod nohy takřka jistý gól lapil. V 59. minutě však byl gólman Norwiche bezmocný, když jej lobem podruhé překonal Van Persie. Nizozemský hráč tak zaznamenal už 13. zásah v letošním ročníku Premier League a upevnil si vedení v tabulce střelců. V 88. minutě pak Walcott trefil brankovou konstrukci, i přesto však Kanonýři tři body získali.

Arsenal vyhrál popáté za sebou a se ziskem 22 bodů se dotáhl na čtvrtou Chelsea a pátý Tottenham. Blues ale mají zítřejší zápas s Liverpoolem k dobru, Kohouti mají odehráno o dvě utkání méně.

Manchester City jediným neporaženým týmem

Vedení v tabulce a zároveň neporazitelnost si upevnil Manchester City, který na Etihad Stadium porazil překvapení sezóny z Newcastlu 3:1. Citizens o výhře rozhodli v závěru prvního poločasu, kdy nejprve proměnil pokutový kop nařízený za Taylorovu ruku Balotelli, vzápětí pak další hrubku Taylora potrestal Richards.

Sergio Agüero z Manchesteru City proměňuje penaltu v zápase s Newcastlem.foto: Reuters/Nigel Roddis

Po změně stran hosté přidali, blízko gólu byl především Ben Arfa, nastřelil ale jen tyč. Stejný hráč pak navíc na druhé straně fauloval ve vápně Richardse a z další penalty překonal Krula Agüero. V závěru už jen korigoval výsledek Gosling. Newcastle tak poprvé v sezóně vyšel bodově naprázdno, minimálně do neděle však zůstává na třetí příčce.

Třetí výhru v řadě v poměru 1:0 si připsal Manchester United. Svěřenci kouče Alexe Fergusona dobyli velšské Swansea. O jediný gól zápasu se v 11. minutě postaral po Giggsově přihrávce Hernández. United tak na druhém místě ztrácejí na vedoucího městského rivala City pět bodů.

Blackburn zachraňoval remízu v deváté minutě nastavení

V souboji dvou nejhorších týmů mezi Wiganem a Blackburnem viděli diváci napínavé představení okořeněné šesti brankami. Wigan vedl po poločase 2:1, ve 48. minutě navíc uviděl hostující Dunn červenou kartu, hosté ale přesto dokázali zásluhou přesné hlavičky Hoiletta srovnat. V 87. minutě však vrátil domácím vedení Crusat a zdálo se, že Wigan přepustí poslední místo právě Blackburnu. Hosté však v deváté minutě nastavení srovnali, z penalty se trefil podruhé v zápase Yakubu.

Everton doma vydřel důležitou výhru, Wolverhampton porazil 2:1. Hosty poslal do vedení v 38. minutě proměněnou penaltou Hunt, o šest minut později vyrovnával hlavou Jagielka. I domácí měli možnost zahrávat pokutový kop, v 83. minutě Baines nezaváhal a rozhodl o výhře liverpoolského mužstva.

V utkání sousedů v tabulce vyhrál Quuens Park Rangers na půdě Stoke City 3:2. Domácí šli sice v úvodu do vedení, soupeř ale skóre třemi góly zápas otočil. Z následného tlaku pak Stoke dokázalo vytěžit jen jediný gól.

Duel Sunderlandu s Fulhamem branku nepřinesl, West Bromwich zdolal 2:1 Bolton.

Anglická Premier League, 12. kolo:
Norwich - Arsenal 1:2 (16. Morison - 27. a 59. Van Persie), Everton - Wolverhampton 2:1 (44. Jagielka, 83. Baines z pen. - 37. Hunt z pen.), Manchester City - Newcastle 3:1 (41. Balotelli z pen., 44. Richards, 72. Agüero z pen. - 89. Gosling), Stoke - QPR 2:3 (8. Walters, 64. Shawcross - 22. a 54. Helguson, 44. Young), Sunderland - Fulham 0:0, West Bromwich - Bolton 2:1 (16. Thomas, 56. Long - 21. Klasnič z pen.), Wigan - Blackburn 3:3 (7. Gomez, 37. Caldwell, 88. Crusat - 2. a 90.+9 z pen. Yakubu, 60. Hoilett), Swansea - Manchester United 0:1 (11. Hernández).

Reklama

Související témata: