Hlavní obsah

Druhý Mourinho? Ani náhodou. Villas-Boas s Chelsea tápe a koleduje si o vyhazov

LONDÝN

Měl být v Chelsea druhým José Mourinhem, jenže už teď je jasné, že trenér André Villas-Boas se bude slavnějšímu krajanovi na lavičce Chelsea jen hodně těžko vyrovnávat. Blues prohráli pod vedením mladého Portugalce druhý zápas na svém Stamford Bridge za sebou, což fanoušci londýnského týmu téměř deset let nezažili.

Foto: Phil Noble, Reuters

Skončí André Villas-Boas předčasně angažmá v Chelsea?

Článek

S Mourinhem na lavičce totiž doma neprohráli ani jednou, což také zajistilo kontroverznímu trenérovi místo v Chelsea na více než tři sezóny, než dostal „padáka“. Villas-Boas si nyní o předčasný konec svého angažmá hodně koleduje.

Tu dobu už si možná mnozí současní fanoušci Blues ani nepamatují. Chelsea doma prohrála s Manchesterem United 0:3 a necelých čtrnáct dnů nato na svém stadiónu podlehla 1:3 Aston Ville. Probíhal závěr sezóny 2001/2002 a bylo to naposledy, kdy fanoušci na Stamford Bridge dvakrát za sebou viděli svůj tým prohrát.

Na lídra ztrácí už 12 bodů

Až do této neděle. Po porážce 3:5 od Arsenalu nestačil Petr Čech a spol. ani na Liverpool (1:2). Chelsea tak na momentálně bezkonkurenční Manchester City ztrácí už 12 bodů a vyhlídky na mistrovský titul začínají být hodně chmurné. Přitom, jak známo, majitel klubu Roman Abramovič si žádá tituly ihned, v opačném případě si musí trenér hledat nové angažmá.

Za Mourinha se doma neprohrávalo.foto: Reuters/Stefano Rellandini

„Není to otázka toho, zda má se mnou majitel trpělivost. Budujeme něco nového a majitel za mě určitě nevyplatil 15 miliónů eur, aby mě sem dostal z Porta proto, aby teď zaplatil další balík za můj vyhazov. Máme dost talentu, abychom mohli uspět ve všech soutěžích. Situace v Premier League pro nás není dobrá, ale určitě není nemožné ji ještě zvrátit,“ bránil se Villas-Boas po nedělní porážce.

Chelsea má nyní obzvlášť špatnou bilanci s týmy, které mají ambice bojovat o titul či místa v Lize mistrů. Blues už prohráli s Manchesterem United, Arsenalem a nyní s Liverpoolem. Ale jistě nejde jen o vinu trenéra. V anglických médiích se už delší čas diskutuje nad tím, zda nenastal konec éry opor Blues jako John Terry, Ashley Cole, Frank Lampard či Didier Drogba.

Konec slavné éry?

Proti silnějším týmům také momentálně selhává obranná činnost, která dříve patřila k nejsilnějším stránkám mužstva. „Počet gólů, které dostáváme, mě znepokojuje. Přesto důvěřuji organizaci naší defenzívy. Každopádně to určitě nevypadá dobře, když ztrácíme 12 bodů na lídra tabulky. Prosincové výsledky nám ale mohou dát naději, pokud z nich dokážeme dostat maximum,“ doufá Villas-Boas.

Guus Hiddink je bez angažmá. Zkusí si podruhé angažmá v Chelsea?foto: Reuters/Eddie Keogh

„Rozhodně neutíkám od zodpovědnosti. Nevymlouvám se na nějaké přechodné období. Nežádám čas na práci,“ hájil se kouč.

Stojí za povšimnutí, že po nedělní porážce sázkové kanceláře dramaticky zahýbaly kurzy na to, že se Villas-Boas stane prvním odvolaným koučem v sezóně. Například Ladbrokes změnili kurz z 33:1 ze začátku sezóny na 10:1. Spekulace o Portugalcově odvolání také přiživil fakt, že na lavičce turecké reprezentace skončil Guus Hiddink, jenž při svém posledním angažmá na Stamford Bridge zanechal výborný dojem a není vyloučeno, že se na bývalé místo činu vrátí.

Reklama

Související témata: