Hlavní obsah

Čech vychytal Chelsea výhru. Manchester City nasázel pět gólů a dál vede ligu

LONDÝN

Fotbalisté Manchesteru City rozstříleli nováčka z Norwiche 5:1 a dál vládnou anglické Premier League. Bitvu o čtvrtou příčku vyhráli ve 14. kole fotbalisté Chelsea, kteří v Newcastlu porazili domácí tým 3:0. Blues tak zastavili sérii neúspěchů, když v předchozích čtyřech zápasech ve všech soutěží jen jedinkrát zvítězili a pozice kouče Andrese Villase-Boase se začala otřásat. K vítězství pomohl vychytanou nulou gólman Petr Čech. Třetí příčku po vítězství 3:0 nad Boltonem uhájil Tottenham.

Foto: Reuters

Didier Drogba se raduje v Newcastlu z úvodního gólu Chelsea.

Článek

Villas-Boas pro mnohé překvapivě potřetí za sebou nasadil od začátku mladého středopolaře Oriola Romeu a, jak už začalo být zvykem, na lavici náhradníků seděl útočník Fernando Torres. A zřejmě málokdo litoval, protože mladý forvard Chelsea Daniel Sturridge dělal domácí obraně obrovské starosti.

Za první poločas si vypracoval nejméně tři jasné gólové šance, ale ani jednu neproměnil. Po zákroku na něj však hned v úvodu zápasu kopal Frank Lampard penaltu, kterou dnes výtečný gólman Krul s pomocí tyče zneškodnil. Ještě před tím se marně dožadovali domácí vyloučení Davida Luize po faulu na Dembu Ba.

Gólman Newcastlu Tim Krul chytil Franku Lampardovi penaltu.foto: Reuters

Velmi atraktivní první půle nabízela jednu šanci za druhou, zakládal je především hostující Juan Mata. Po jeho parádním centru se v závěru poločasu pověsil do vzduchu do té doby nevýrazný Didier Drogba a střelou hlavou pod břevno otevřel skóre.

V brance Blues měl často co dělat i gólman Petr Čech. Tým podržel například skvělým reflexem při atypickém pokusu Demby Ba. Čecha i Krula na druhé straně několikrát zachránila branková konstrukce a i přes několik šancí na obou stranách se ve druhé půli skóre dlouho neměnilo. Vítězství hostům jistil až v závěru po rychlém kontru do rozhozené domácí obrany Salamon Kalou a gólu se se v nastavení zaslouženě dočkal i Sturridge.Newcastle si tak připsal druhou porážku v Premier League této sezóně.

Gólman Chelsea Petr Čech i proti Newcastlu nastoupil v ochranné masce.foto: Reuters

Manchester City si doma zastřílel

Vedoucí Manchester City se příliš nenadřel na domácí výhru nad Norwichem. V nepříliš strhujícím zápase otevřel skóre Sergio Agüero, jenže si v šestnáctce pohrál s přesilou hráčů a chytrým bodlem propasíroval míč až do branky. Pak při Nasrího přímém kopu chyboval gólman Ruddy a o výhře domácích už nebylo pochyb. V závěru zápasu se blýskli i náhradníci a City přidali další tři góly. Lídr udržel pětibodový náskok na městského rivala United. Obhájce titulu vyhrál na půdě Aston Villy 1:0.

Hráči Manchesteru United dokázali, že se jim v současnosti střelecky nedaří, a v sedmém zápase po sobě dali v domácí soutěži jen jednu branku. V Birminghamu ji zaznamenal ve dvacáté minutě devatenáctiletý obránce Phil Jones, který v lize skóroval poprvé v kariéře. Svěřenci trenéra Alexe Fergusona tak alespoň částečně napravili středeční překvapivé vyřazení z Ligového poháru od druholigového Crystal Palace.

Arsenal bez Rosického zničil Wigan

Na páté místo se po prohře Newcastlu propracoval Arsenal, který rozstřílel Wigan 4:0 a spravil si chuť po porážce v Carling Cupu. Zraněný Tomáš Rosický nebyl ani na lavičce náhradníků. Hosté z Londýna měli celý zápas pod kontrolou. O góly se podělili Arteta, Vermaelen, Gervinho a Van Persie. Arsenal tak zaznamenal nejvyšší výhru v Premier League venku od srpna 2009, kdy porazil Everton 6:1.

V pohodě dokráčel k výhře i jeho londýnský rival z Tottenhamu, který po brankách Balea, Lennona a Defoea doma porazil Bolton 3:0. Domácím usnadnilo vítězství vyloučení Cahilla už v 18. minutě.

Anglická fotbalová liga - 14. kolo:
Newcastle - Chelsea 0:3 (38. Drogba, 89. Kalou, 90.+2 Sturridge), Blackburn - Swansea 4:2 (20., 45.+2, 57. a 82. z pen. Yakubu - 35. Lita, 66. Moore), Manchester City - Norwich 5:1 (32. Agüero, 51. Nasri, 68. Y. Touré, 88. Balotelli, 90.+2 Johnson - 81. Morison), QPR - West Bromwich 1:1 (20. Helguson - 81. Long), Tottenham - Bolton 3:0 (7. Bale, 50. Lennon, 60. Defoe), Wigan - Arsenal 0:4 (28. Arteta, 29. Vermaelen, 61. Gervinho, 78. Van Persie), Aston Villa - Manchester United 0:1 (20. Jones).

Reklama

Související témata: