Hlavní obsah

Papírový Klopp za plotem a téměř půl milionu liber pro Mariňáky po pohárové konfrontaci s Kohouty

Ani ho nenapadlo, že by poslal k utkání s Marine FC juniorku. Nebo že by poskládal mužstvo z hráčů druhého sledu, kteří se na scéně Premier League neobjevují. „Kde by pak byla úcta k soupeři? A k poháru se stopadesátiletou tradicí?“ vysvětloval kouč londýnského Tottenhamu José Mourinho, proč k utkání 3. kola FA Cupu přivezl a na trávník v padesátitisícovém Crosby kousek od Liverpoolu poslal všechny své hvězdy. Sissoka, Mouru, Alliho, ale na posledních pětadvacet minut i Garetha Balea. A to soupeř Kohoutů Marine FC hraje osmou ligu, tedy měřeno optikou českého fotbalu okresní přebor.

Foto: Clive Brunskill, Reuters

Fotbalisté Marine AFC předvedli proti Tottenhamu nebojácný výkon.

Článek

Pro Mariňáky z Crosby byl už postup do třetího kola FA Cupu obrovským zázrakem. Nejdřív museli zvládnout pět kvalifikačních kol, aby se dostali do hlavní soutěže. A v ní jako outsideři všech outsiderů pak vyřadit protivníka ze čtvrté a následně z šesté ligy.

Los třetího kola FA Cupu si s nimi zalaškoval, neboť do jejich Marine Travel Areny, jak se stadionek pro tři tisíce diváků honosně jmenuje, poslal momentálně čtvrtý tým Premier League. A kdyby jen to, pohárovou konfrontaci s Mourinhovým týmem vysílala přímým přenosem BBC One.

„Trenér Mourinho nám prokázal velkou úctu, když přivezl tak silný tým a postavil všechny své hvězdy. Pro mé hráče to byl zážitek na celý život,“ děkoval po utkání domácí trenér Neil Young svému slavnému portugalskému kolegovi na lavičce Kohoutů.

Mourinho, který si před utkáním koupil los do klubové loterie, aby tím podpořil pokladnu protivníka, se bavil náramně. On a jeho svěřenci na lavičce náhradníků také. To když si třeba Alli zapletl při pokusu o kličku nohy a skácel se na trávník, takže Gareth Bale ukazoval z lavičky, že by měl dostat žlutou kartu, a jeho spoluhráči se nepovedenému kousku Alliho nahlas smáli.

Foto: Martin Rickett, Reuters

Za plotem se objevila papírová podobizna Jürgena Kloppa.

Smál se i Mourinho, když za plotem stadionu zahlédl svého trenérského konkurenta Jürgena Kloppa. Samozřejmě jen papírového, kterého jeden z příznivců domácího týmu a nejspíš i Liverpoolu donesl, aby viděl Kohouty v akci.

Jen mimochodem – při příjezdu vítaly klubový autokar Tottenhamu desítky místních fanoušků. Když příznivci Mariňáků nemohli vzhledem ke koronavirovým opatřením do hlediště, aplaudovali Baleovi a spol. alespoň před stadionem.

Tottenham samozřejmě vyhrál hladce 5:0, když se mezi střelce zapsal nejen autor hattricku Brazilec Carlos Vinícius, ale i Alfie Devine debutující v prvním týmu. Teenager, jemuž bylo v den zápasu 16 let a 163 dnů a kterého koupili Spurs za 300 tisíc liber, se stal nejmladším střelcem gólu v klubové historii.

Navýsost spokojení byli ale po zápase i domácí. Ze zážitků, které si z pohárové konfrontace s hvězdami Spurs odnesli. Zvlášť když 24 minut drželi bezgólový stav a Neil Kengni dokonce v úvodu střetnutí trefil břevno Hartovy brány.

Funkcionáři pak byli nadšení z finančního profitu, který jim účast ve třetím kole FA Cupu přinesla. Za pohárové tažení zinkasovali 70 tisíc liber, za televizní práva od BBC pak dalších 85 tisíc liber.

A z virtuálního prodeje vstupenek, které se prodávaly za deset liber a zakoupilo si je 30 697 fanoušků, pak dalších 306 970 liber. Tolik peněz ještě nikdy Mariňáci v klubové pokladně neměli.

Reklama