Hlavní obsah

Snazší je být lovcem, nijak neirituje kouče Liverpoolu Kloppa, že do šlágru s Rudými ďábly jde z třetí příčky

Liverpool/Praha

Souboj titanů. Šlágr šlágrů. Takovými i podobnými superlativy je označována dnešní konfrontace dvou celků z výsluní Premier League, k níž dojde v neděli v 17.30 na liverpoolském Anfieldu. Domácí obhájce titulu v něm hostí Manchester United, který se po poslední výhře nad Burnley ocitl po třech letech znovu na prvním místě tabulky. A dokonce s tříbodovým náskokem před Liverpoolem.

Foto: Adam Davy, Reuters

Zklamaný liverpoolský fotbalista Roberto Firmino po porážce v Southamptonu.

Článek

„Za to, že jste v lednu na vrcholu ligy, ale nic nedostanete. Záleží, jak na tom budete po konci sezony," připomínal před cestou na Anfield kouč Rudých ďáblů Ole Gunnar Solskjaer svým svěřencům.

„Gratulace k tomu, že jste po sedmnácti kolech na prvním místě tabulky vás proto nemohou těšit," vracel je zpátky na pevnou zem s vědomím, jak těžké klání jeho tým čeká.

Poté, co se ujal Manchesteru United jako hlavní kouč, se utkal s trenérem Liverpoolu Jürgenem Kloppem třikrát, ale ještě nikdy ho neporazil. Ve vzájemných duelech bral dvě remízy, před rokem v lednu 2020 s ním prohrál 0:2.

„Právě proto se na nedělní utkání tolik těším Jsme na tom úplně jinak než před rokem. Z každého zápasu proti soupeři takového kalibru a kvalit, jako má Liverpool, jsem nadšen, cesta na Anfield je pokaždé velkou chvílí pro klub, hráče i fanoušky. Teď obzvlášť, protože máme dobrou formu," netouží Solskjaer po ničem jiném, než aby měl tentokrát navrch on.

„Jsme připravení, vzrušení a hladoví, protože půjde o test naší fotbalové kvality a také charakteru. Navíc ten zápas nemohl přijít v lepší chvíli," narážel norský kouč Rudých ďáblů na sérii jedenácti ligových utkání, v nichž jeho tým nepoznal porážku. Naposledy totiž podlehl 1. listopadu doma na Old Trafford 0:1 Arsenalu.

Manchesteru United k tomu napomohlo, že se hráčům víceméně vyhýbají zranění, což platí i před dnešní konfrontací. I Anthony Martial, nad jehož startem se vznášel otazník, neboť po střetnutí proti Burnley měl problémy se stehenním svalem, by měl být k dispozici

To Jürgen Klopp je v jiné situaci, neboť zranění Van Dijka, Gomeze, Keity, Matipa a spol. se do výkonů a hry jeho týmu promítají. Po kanonádě proti Crystal Palace, kterému nastříleli Reds sedm gólů, totiž ve třech posledních zápasech Reds nevyhráli.

Foto: Clive Rose, Reuters

Roberto Firmino (vpravo) oslavuje se spoluhráčem z Liverpoolu Sadiem Maném jeden ze svých gólů proti Crystal Palace.

Remizovali s West Bromwichem a Newcastlem, prohráli na hřišti Southamptonu, takže do šlágru s Rudými ďábly půjdou z třetího místa a tříbodovou ztrátou.

„Je snazší být lovcem a pronásledovatelem než tím, kdo je na vrcholu a musí hájit svůj náskok. Mluvím z vlastní zkušenosti, protože v podobné situaci jsem byl často," s úsměvem připomínal německý kouč Jürgen Klopp působení na lavičce Dortmundu a věčné pronásledování a souboje s mnichovským Bayernem v bundeslize.

„Moji hráči se ale vyrovnávají se situací dobře. Vědí, že nevyhráváte jen proto, že jste Manchester United nebo Liverpool, ale že jste nejlepším mužstvem v probíhající sezoně," naznačoval, že ho nijak neirituje současné potsavení a manko na dnešního protivníka.

„Na hřišti se ukáže, jak se s Manchesterem United vypořádáme. Pod tlakem jsou obě mužstva. Jedno proto, že chce zůstat na vrcholu, a ještě zvýšit bodový náskok, druhé proto, že chce soupeře ulovit a ztrátu smazat," dodal.

Reklama

Související témata: