Hlavní obsah

Ruský majitel Chelsea Abramovič má s Lampardem ještě trpělivost. Zatím...

Londýn/Praha

V Chelsea to vře. V létě utratil londýnský klub, v jehož vedení působí i bývalý gólman Blues Petr Čech, za posily 230 milionů liber, výsledky se však nedostavují. Chelsea prohrála pět z osmi posledních zápasů Premier League, takže po polovině soutěže figuruje v tabulce až na osmé příčce. Žádný div, že nespokojenost s působením trenéra Franka Lamparda roste. Vždyť minimálním cílem, který před sezonou od majitele klubu Romana Abramoviče dostal, byla kvalifikace do příštího ročníku Ligy mistrů.

Foto: Andy Rain, Reuters

Kanonýr Timo Werner během utkání s Manchesterem City. Německý forvard se v dresu Chelsea střelecky trápí.

Článek

Tahle vidina se ovšem vzdaluje... Momentálně ztrácí Chelsea na čtvrté místo patřící Liverpoolu pět bodů. Klubová legenda Frank Lampard je proto zákonitě pod velkým tlakem. Podle zákulisních informací však poslední jednání správní rady rozhodlo, že zatím k radikálnímu řezu nesáhne a trenéra neodvolá.

Ruský oligarcha Roman Abramovič se nechal slyšel, že tentokrát není nakloněn provizorním řešením, k nimž se uchyloval v minulosti, když nebyl spokojen s výsledky a postavením svého týmu. Tehdy povolal na výpomoc kupříkladu Guuse Hiddinka, který zaskakoval na Stamford Bridge dokonce dvakrát, ale třeba i Rafaela Beníteze nebo Roberta di Mattea.

Navíc Abramovič a správní rada s ním doufá, že se Lampardovi povede to, co trenérům Ole Gunnaru Solskjaerovi či Mikelu Artetovi v Manchesteru United, resp. Arsenalu. Když se ocitli pod tlakem, dokázali hráče probrat a svá mužstva pozvednout.

Ruský majitel Chelsea považuje Lamparda stále za velmi nadějného trenéra, i když mu samozřejmě chybí potřebné zkušenosti. Proto řešení odkládá a na Lampardovi bude, jak zvládne nedělní zápas FA Cupu proti Lutonu a jak s mužstvem obstojí v následujících třech ligových duelech - doma proti Wolverhamptonu (27.1.) a Burnley (31.1.) a poté venku proti Tottenhamu (4.2).

A velkou roli sehraje pochopitelně i osmifinálová konfrontace Ligy mistrů proti momentálně vedoucímu týmu španělské ligy Atlétiku Madrid, která je na programu 23. února a 17. března.

Foto: Richard Heathcote, Reuters

Chelsea hostila na svém hřišti Aston Villu

To ovšem nic nemění na tom, že se v Chelsea uvažuje o trenérech, kteří by se mohli stát trvalým řešením. Zmiňován je italský kouč Massimiliano Allegri, který je po odchodu z turínského Juventusu bez angažmá, správní rada by ale raději přivedla na Stamford Bridge německého nebo německy mluvícího kouče.

To proto, že právě oni by mohli probudit a na očekávanou výkonnostní úroveň dostat letní posily Chelsea  z bundesligy - Tima Wernera z Lipska a Kaie Havertze z Leverkusenu, což ovšem platí i pro Hakima Ziyecha z Ajaxu a Bena Chilwella z Leicesteru.

Foto: Andy Rain, Reuters

Fotbalista Manchesteru City Phil Foden střílí gól proti Chelsea.

Nejčastěji je zmiňován Thomas Tuchel, který je po předčasném konci v Paris Saint-Germain bez práce, padla ovšem i jména trenéra RB Lipsko Juliana Nagelsmanna či rakouského kouče ve službách Southamptonu Ralpha Hasenhüttla.

Reklama