Hlavní obsah

Končíme s gestem odsuzujícím rasismus, říkají fotbalisté Bournemouthu

Bournemouth

Fotbalisté Bournemouthu přestanou před zápasy druhé anglické ligy poklekat na koleno. Kapitán týmu Steve Cook uvedl, že toto gesto představující boj proti rasismu a diskriminaci už neplní svou funkci jako dříve.

Foto: @afcbournemouth, Twitter

Fotbalisté druholigového Bournemouthu uvedli, že gesto už nemá takový význam jako dřív

Článek

Pokleknutí na jedno koleno před výkopem je součástí zápasů Premier League a nižších anglických soutěží od jejich červnového restartu po první vlně koronavirové pandemie. Fotbalisté tím demonstrovali podporu hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží).

"Na vytváření rovné a inkluzivní společnosti a boji proti všem formám diskriminace nám velmi záleží. Ale je k tomu potřeba víc než gesto, o němž se domníváme, že se dělá jen automaticky a nemá už takový efekt jako před osmi měsíci," uvedl Cook před dnešním zápasem druhé anglické ligy proti Queens Park Rangers.

Bournemouth není prvním týmem s tímto názorem. Minulý týden už oznámil, že končí s pokleknutím a bude se soustředit na jiné formy podpory rasové rovnosti, jiný druholigový klub Brentford. Útočník prvoligového Crystal Palace Wilfried Zaha z Pobřeží slonoviny zase uvedl, že pokleknutí je "ponižující".

Reklama