Hlavní obsah

Časovaná bomba vybouchla. Rooneyho klubu hrozí likvidace, majitel mluví o tragédii

Londýn/Praha

Dlouho tikající bomba vybuchla a teď se řeší, co bude dál. Finanční problémy tradičního anglického fotbalového klubu Derby County se nakumulovaly do takových rozměrů, že od konce minulého týdne je oficiálně v nucené správě. A situace nyní druholigového týmu slavného kouče Waynea Rooneyho je podle všeho opravdu zlá.

Foto: Ed Sykes, Reuters

Zamyšlený kouč Derby County Wayne Rooney nehodlá klub opustit ani v jeho těžké chvíli.

Článek

Server The Athletic přinesl informaci, že případný investor, kterého klub zoufale hledá, bude muset nejprve vytáhnout 50 milionů liber, tedy cca miliardu a půl korun, aby vyrovnal dluhy. A až poté může začít s čistým stolem investovat do rozvoje.

Už nyní je jasné, že po vstupu insolvenčních správců do klubu pohybujícího se ve středu tabulky Championship čeká od vedení soutěže odečet dvanácti bodů. A nejspíš nezůstane jen u toho, očekává se ztráta dalších devíti bodů za nesrovnalosti v účetnictví.

Vlastník Derby Mel Morris viní ze špatné situace jak výpadek příjmů během koronavirové pandemie, tak vleklé vyšetřování kolem finančního fair play. Oba faktory podle něj mařily snahy přivést investora dřív.

„Je to tragédie, o tom není pochyb. Můžu se všem lidem jen omluvit. Dal jsem do tohoto klubu hodně krve, potu, slz a také pořádný balík peněz. Pod mojí vládou jsme zažili i dobré časy, jenže ve finále jsem totálně selhal," dělil se o své emoce Morris v rozhovoru pro BBC.

Do Derby County prý napumpoval 200 milionů liber, v přepočtu cca 6 miliard korun. Morris je od roku 2015 jediným majitelem klubu, v němž začaly narůstat problémy od neúspěchu v play off o postup do Premier League proti Aston Ville v roce 2019.

Podle zdrojů The Athletic existuje 50procentní šance, že klub čeká likvidace. „Nevím, jak se z tohohle mohou dostat. Jsou úplně v prde*i," cituje server svůj zdroj.

Zdrcující zprávu o osudu klubu se kouč Rooney podle svých slov dozvěděl až z televize. A jeho i hráče zastihla informace v přípravě na zápas se Stoke City, který Derby dokonce dokázalo vyhrát 2:1. Legenda Manchesteru United a anglické reprezentace měla podle informací z anglického tisku zabránit promluvě majitele k hráčům před utkáním.

Rooney chce zachovat klubu loajalitu bez ohledu na následky aktuální situace, která velmi pravděpodobně vyvrcholí minimálně pádem do třetí ligy (League One).

„Jsem oddán klubu, hráčům i realizačnímu týmu. Udělám vše pro to, abychom tímhle prošli se ctí. Čekají nás těžké časy. Tohle je ale velký klub s obrovskou základnou fanoušků a zaslouží si mojí plnou pozornost. Mým úkolem je přebudovat ho po fotbalové stránce a vrátit mu zpět hrdost a pýchu," dušoval se Rooney.

„Situace je taková, že někteří lidé, kteří splácejí půjčky a hypotéky, tady ztratí práci. O celé situaci jsem se dozvěděl z televize, což není ideální. S Melem (majitelem Morrisem) už nějaký čas nemám žádný kontakt. Na své hráče ale můžu být hrdý. Nezajímal mě ani tak výsledek, ale to, aby fanouškům ukázali, jak jim na klubu záleží. Zaslouží si za to velkou chválu," zastával se bývalý reprezentant svých svěřenců.

Reklama

Související témata: