Hlavní obsah

Drsná Anglie! Kouč Norwiche ustál osm porážek, po první výhře dostal padáka

Londýn/Praha

Konečně výhra! Deset zápasů dlouhé čekání na vyhraný zápas v Premier League je minulostí a manažer Norwiche Daniel Farke si pořádně oddechl. Jeho tým zvítězil na půdě Brentfordu 2:1, pak ale přišel šok. Kouč, který ustál osm porážek z úvodních deseti kol nejvyšší anglické soutěže, byl po premiérové výhře svého týmu odvolán. „Vedení klubu potvrzuje, že hlavní trenér Farke i jeho spolupracovníci s okamžitou platností končí u týmu," uvedlo v prohlášení vedení Kanárků, jak se klubu přezdívá.

Foto: Chris Radburn, Reuters

Odvolaný manažer týmu Norwich City Daniel Farke.

Článek
Fotogalerie

Pětačtyřicetiletý kouč byl v šoku. Možná padáka po bídném rozjezdu trochu čekal, překvapením však bylo, že přišel po prvním vítězství. Navíc německý trenér dostal v létě k podpisu novou čtyřletou smlouvu. Vedení klubu se ale stejně rozhodlo udělat změnu

Přišla před nadcházející reprezentační pauzou. „Daniel odchází z Carrow Road, kde byl u kormidla čtyři a půl roku, odkoučoval 208 zápasů," shrnuje fakta klubové prohlášení s tím, že nezapomenutelná byla sezona 2018/19, kdy Norwich poskočil do Premier League. Následoval sice okamžitý pád, jenže v další sezoně už Norwich opět slavil. V létě utratil za posily 60 milionů liber a vedení čekalo, že zelenožlutí budou mezi anglickou elitou konkurenceschopní.

Realita zdaleka neodpovídala představám. Dva získané body za remízy, k tomu osm porážek. Výhra přišla až v jedenáctém utkání, jenže to už šéfům Norwiche došla trpělivost. „Nebylo to snadné rozhodnutí. Víme, že Daniel a jeho tým byli odhodlaní uspět v Premier League, ale cítíme, že nyní je správný čas na změnu," konstatoval sportovní ředitel Stuart Webber s tím, že jsou všichni v Norwich City odvolanému kouči vděční za to, co s týmem dokázal.

„Daniel i jeho spolupracovníci budou vždy v našem klubu vítáni, chci jim poděkovat za tvrdou práci a popřát jim hodně štěstí do budoucna. Klub se ale musí dívat dopředu. Je před námi dlouhá cesta k záchraně v Premier League. Musíme udělat maximum, abychom vystoupali tabulkou," dodal s vírou, že výměna kouče nastartuje tým.

Farke přišel do anglického celku v roce 2017 po působení v rezervě Borussie Dortmund. Norwich je i přes vítězství na posledním místě tabulky s pěti body a skóre 5:26. Jméno nového manažera klub zatím neoznámil.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.