Hlavní obsah

Ferguson má na stadiónu Manchesteru sochu a hned si rýpl do Beníteze

Aktualizováno

Trenér Alex Ferguson, jenž vede fotbalisty Manchesteru United už 26 let, má od pátku na stadiónu Old Trafford sochu. Bezmála třímetrové bronzové dílo Philipa Jacksona bylo slavnostně odhaleno u vchodu na tribunu, která od loňského roku nese jméno sedmdesátiletého kouče. Ferguson si také neopomněl rýpnout do svého rivala na lavičce Chelsea Rafaela Beníteze. Dlouholetý kouč "Rudých ďáblů" měl totiž se Španělem v době jeho působení v Liverpoolu v letech 2004 až 2010 nemálo konfliktů.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Socha manažera fotbalistů Manchesteru United Sira Alexe Fergusona před stadiónem Old Trafford.

Článek

Ferguson si odbyl na lavičce United domácí premiéru 22. listopadu 1986 v zápase s Queens Park Rangers. S tímtéž soupeřem se jeho svěřenci utkají v sobotu.

Ceremoniálu odhalení sochy přihlíželi bývalé hvězdy Fergusonova mužstva Eric Cantona, Ruud van Nistelrooij, Peter Schmeichel nebo Ole Gunnar Solskjaer i současní hráči United v čele s Waynem Rooneym a Robinem van Persiem.

Sir Ferguson je nejúspěšnějším trenérem v historii anglické ligy. Manchester United dovedl v Premier League k dvanácti titulům, dvakrát se radoval z triumfu v Lize mistrů, pětkrát s klubem získal Anglický pohár a čtyřikrát Ligový pohár.

Ferguson útočí na Beníteze

Sedmdesátiletý kouč si při odhalení své sochy na stadionu Old Trafford několikrát rýpl do nového trenéra Chelsea Rafaela Beníteze. "Snažil se získat práci dlouho a teď měl velké štěstí. Za dva týdny může mít v životopise dvě vítězství na mistrovství světa klubů, aniž by měl s těmi týmy něco společného," řekl jízlivě Ferguson.

Benítez ve středu nahradil v Chelsea odvolaného Roberta di Mattea a už v prosinci může získat na MS klubů svou první trofej s novým týmem. Před dvěma lety vyhrál šampionát klubů s Interem Milán několik dnů předtím, než byl z italského celku po šesti měsících propuštěn.

"José Mourinho získal s Interem treble. Rafa přišel po něm a vyhrál mistrovství světa klubů, aniž by musel něco udělat. S tvorbou týmu neměl nic společného," dodal Ferguson na adresu kouče, jenž vyhrál s Liverpoolem Ligu mistrů a s Valencii Pohár UEFA a dvakrát španělskou ligu.

Reklama