Hlavní obsah

OBRAZEM: Zákrok na van Persieho? Ferguson zapomíná na blikance Cantony, Keana nebo Scholese

Manchester

Byl zákrok fotbalisty Ashleyho Williamse z celku Swansea na útočníka Robina van Persieho skutečně tak závažný? Kouč Manchesteru United Sir Alex Ferguson měl v pozápasovém hodnocení jasno. „Van Persieho to mohlo klidně i zabít,“ prohlásil zkušený manažer. Tímto vyjádřením si ovšem v Anglii zavařil – server listu Daily Mail připomíná další nebezpečné „blikance“, na které zřejmě legendární Skot zapomněl. Nelze se tomu divit, všechny mají na svědomí bývalí hráči „Rudých ďáblů“.

Foto: Profimedia.cz

Ashley Williams nakopl míč do Robina van Persieho.

Článek
Fotogalerie

Ferguson po utkání proti Swansea podrobil kritice obránce Ashleyho Williamse. Ten z několika centimetrů napálil míč přímo do hlavy ležícího útočníka Robina van Persieho. „Mohl ho zabít, za něco takového by si neměl hodně dlouho zahrát," citují britské servery manažera Alexe Fergusona. Williams za svůj přečin uviděl žlutou kartu a dalšímu trestu se od Fotbalové asociace vyhne.

Williams viděl incident odlišně. „Jen jsem se snažil odklidit míč a ten ho trefil do hlavy. Byl očividně naštvaný, ale je to mnoho povyku pro nic," řekl. S vyjádřením manažera „Rudých ďáblů" se mnoho komentátorů ani expertů neztotožnilo. „Ve fotbale jsem viděl už hodně, tohle určitě nebyl ten nejhorší zákrok," sdělil manažer QPR Harry Redknapp. „Rozhodčí učinil dobré rozhodnutí. Nebyl v tom jednoznačný úmysl nebo nějaké násilné chování," dodal někdejší sudí Graham Poll.

List Daily Mail manažerovi Manchesteru United ihned připomněl tři vážné zákroky, které měli v minulosti na svědomí právě jeho svěřenci. V lednu 1995 byl v utkání na hřišti Crystal Palace vyloučen Francouz Eric Cantona, který neunesl vulgární pokřiky domácího obecenstva a ve stylu fung-fu sestřelil na tribuně fanouška Matthewa Simmonse. Cantona dostal trest na devět měsíců.

O šest let později ukončil záložník Roy Keane kariéru norského fotbalisty Alfa-Ingeho Haalanda. Bývalý reprezentant skandinávské země byl obětí brutálního šlapáku, po kterém se už nikdy naplno nezotavil. Keane ve své knize přiznal úmysl, chtěl se totiž pomstít za tři a půl roku starou kritiku od norského hráče. Později ikona United dostala dodatečný trest na pět utkání a pokutu 150 tisíc liber.

V dubnu 2011 si na obránce Pabla Zabaletu vyšlápl „zlý muž" Paul Scholes. V semifinále FA Cupu sundal protivníka ze City také šlapákem, po kterém argentinskému obránci zůstaly na stehně hluboké krvavé šrámy.

Reklama

Související témata: