Hlavní obsah

Anglická liga vydělává nejvíc, nejlépe hospodaří Němci

Ostrovní Premier League si i v sezóně 2012/13 udržela primát nejvíce vydělávající ligové soutěže v Evropě. Její příjmy vzrostly o sedm procent na více než 2,5 miliardy liber, což je 85 miliard korun. Největší zisk však díky úspornější platové politice vykázaly německé kluby. Vyplývá to z tradiční zprávy auditorské firmy Deloitte.

Foto: Rebecca Naden, Reuters

Anglická liga vykazuje nejvyšší příjmy - ilustrační fotografie.

Článek

Anglický fotbal o lepší hospodářský výsledek připravily rostoucí platy hráčů a také zhoršený kurz libry. Kluby za odměny pro své fotbalisty utratily 71 procent příjmů, což je nejvíc v dvacetileté historii zpráv Deloitte. Bundesliga se udržela na 51 procentech a díky tomu mohla vykázat provozní zisk 165 milionů eur, zatímco Premier League se při podstatně vyšších příjmech musela spokojit s 60 miliony eur.

Pět soutěží takzvané Velké pětky, do níž dále patří italská, španělská a francouzská liga, zaznamenalo nárůst příjmů o pět procent na celkových 9,8 miliardy eur. Celá Evropa přitom rostla pomaleji, jen o dvě procenta na 19,9 miliardy.

Autoři studie upozorňují, že za růstem stojí především nejbohatší kluby. V Anglii se o to z 60 procent zasloužily oba kluby z Manchesteru a Liverpool. V Itálii obstaral tři čtvrtiny zvýšení Juventus a ve Francii má podobné postavení pařížský St. Germain.

Agentura Reuters připomíná, že v právě skončené sezóně budou výsledky anglických klubů ještě lepší. Díky novým smlouvám o prodeji vysílacích práv vzrostou jejich příjmy téměř o třicet procent. Na druhé straně Manchester United vzhledem k absenci v pohárové Evropě přijde o 30 miliónů liber.

Reklama

Související témata: