Hlavní obsah

Hvězdy Chelsea proti trpaslíkovi ze čtvrté ligy? Dluží nám to už padesát let, tvrdí Skotové

Londýn

Přestože fotbalovým hitem letošního léta je jednoznačně světový šampionát v Brazílii, pro evropské velkokluby již brzy začne příprava před novou sezónou. Po nabrání kondice a nácviku souhry přijdou na řadu přípravná utkání, která často nabízejí souboje těch největších jmen. Tak si to také plánoval José Mourinho, šéf Petra Čecha v Chelsea. Světlo světa ale spatřil 52 let starý dokument, podle nějž by Blues měli sehrát zápas se soupeřem ze čtvrté skotské ligy. East Stirlingshire je známý pouze tím, že na jeho lavičce odstartoval svou bohatou kariéru pozdější manažer Manchesteru United Sir Alex Ferguson.

Foto: Sport.cz

Petr Čech se v dresu Chelsea radoval ze zisku mnoha trofejí, teď jej možná čeká netradiční přípravný zápas.

Článek

„Nedokázal bych dva roky čekat na velkou soutěž. Nemohl bych strávit dva roky zápasy s Kazachstánem a San Marinem. To není nic pro mne," řekl Mourinho v týdnu, když zveřejnil, že v roce 2007 odmítl nabídku trénovat anglickou reprezentaci. Portugalec ovšem netušil, jak rychle jej začne jeho vlastní výrok pronásledovat.

Vedení skotského celku East Stirlingshire, který hraje až čtvrtou skotskou ligu, totiž zaslalo vedení Mourinhova zaměstnavatele oficiální žádost o naplnění 52 let staré smlouvy. V roce 1962 putoval do Londýna krajní obránce Eddie McCreadie za pět tisíc liber a součástí dohody bylo i ujednání o odehrání dvou přátelských duelů mezi týmem East Stirlingshire a Chelsea.

První duel se odehrál už v roce 1963 na trávníku skotského stadiónu Firs Park. K naplnění druhého závazku, tedy k odvetě v Londýně, už ale nikdy nedošlo. Momentální šéf Stirlingshiru Tony Ford nedávno objevil vzácné dokumenty, které dohodu dokládají, a podle svých slov již přátelsky informoval vedení Chelsea, že stojí o dodržení více než půlstoletí starého slibu.

Z historie vyčnívá Ferguson

„Konečně, my jsme svou část dohody splnili. Míč je na jejich straně hřiště, i když v přátelské rovině. Ozvali se zpátky s tím, že se na to podívají,“ uvedl pro stanici BBC Ford. A že Chelsea na přestupu rozhodně zatím pouze vydělala, dokazují McCreadieho čísla na Stamford Bridge. Skotský zadák si připsal v dresu Blues přes 300 startů a v roce 1975 dokonce tým převzal jako manažer. V národním mužstvu McCreadie nastoupil třiadvacetkrát a replika jeho dresu je dokonce v muzeu v Hampdenu.

Mourinhovo svolení k tomu, aby se jeho miliardové hvězdy postavily skotským chasníkům, je stále spíše v rovině divokých fantazií. Skotové ale hodlají o svůj životní zážitek bojovat. „Získali jsme na pomoc Pata Nevina, který dělal několik věcí pro oficiální televizi Chelsea. On se za nás snaží v Londýně orodovat,“ prozradil Ford zákulisní dění. I přesto, že vysněný zájezd na Stamford Bridge příliš reálný není, Skotové k celé věci přistupují pozitivně. „Nikdy nevíte, co se stane. Naděje umírá poslední,“ uzavřel šéf East Stirlingshire.

Skotský klub se ve své historii pyšní ještě jednou velkou zajímavostí - své první trenérské angažmá si zde odbyl nejslavnější kouč v historii ostrovů Sir Alex Ferguson, žijící legenda Manchesteru United.

Nastoupí londýnská Chelsea v rámci přípravy proti skotskému East Stirlingshiru?
Ano.
18,2 %
Ano, ale Mourinho nasadí hráče z rezervy.
76,4 %
Ne.
5,4 %
Celkem hlasovalo 14007 čtenářů.

Reklama

Související témata: