Hlavní obsah

Temné stránky života Železného tulipána Van Gaala: Nezvládá alkohol, nadává, ponižuje partnerku

Zdá se, že to není učesaný a navoněný životopis podle šablony. O Louisi van Gaalovi vychází publikace, která odhaluje i temné stránky života kouče, který slavil úspěch téměř všude, kde se objevil. O angažmá nizozemského fotbalového odborníka v Manchesteru United to zatím neplatí, ale fanoušci i šéfové klubu věří, že příchod kouče přezdívaného Železný tulipán nebyl šlápnutím vedle. Zatím musejí vzít zavděk třeba knihou, v níž na světlo světa přicházejí i temnější stránky Van Gaalova života.

Foto: Phil Noble, Reuters

Manažer Louis van Gaal zdraví fanoušky Manchesteru United.

Článek

„Nezvládá alkohol a ponižuje manželku, když pije," odhaluje autor Hugo Borst, všestranný nizozemský publicista, který nikdy nehrál fotbal, ale věnoval se mu ve své činnosti v různých médiích nejvíce. Kniha Ó, Louis, která má vyjít tento měsíc, je středem pozornosti anglických médií.

Fotbal se v ní mísí s běžnými životními situacemi. Van Gaal v nich není vykreslen nejlépe. Třeba když jde o jeho vztah k druhé ženě Truus, kterou si vzal v roce 2008...

"Způsob, jakým zachází s Truus ve společnosti, je negentlemanský, někdy vyloženě ostudný," tvrdí Borst s tím, že Van Gaal střídá ve vztahu tyto momenty s přívětivější tváří, kterou projevil, když kupříkladu velmi oceňoval svoji partnerku třeba v pořadu jedné německé televize. I báječný sex si v něm pochvaloval... "Ve společnosti přátel a známých Louis ale také dělal poznámky, které by v devíti z deseti normálních manželství byly důvodem k rozvodu. Lidé, kteří kdy obědvali nebo večeřeli s Louisem, mohou říci, že alkohol na něj nemá příznivý vliv."

Nadával, až mu vyletěla zubní protéza

Bývalý brankář Alkmaaru Khalid Sinouh podle Borsta zase prozradil, že Van Gaal v šatně kdysi tak zběsile nadával jednomu z hráčů, až mu vyletěla zubní protéza.

Van Gaal je ovšem také známý jako notorický workoholik. Ani po letošním MS v Brazílii si nedopřál vůbec žádný oddech a hned se chopil Manchesteru United.

Autor zmiňuje i další pozitivnější stránky. To jak Van Gaal s manželkou v nemocnici mimo návštěvní dobu navštívil umírajícího, kdysi slavného rozhodčího. Zmiňuje ho i jako štědrého muže, který poskytl desetitisíce liber šéfovi Alkmaaru, když se ocitl na mizině.

Chtěl trumfnout Koemana

Autor připomněl i to, jak Van Gaal až furiantsky kupoval dražší a lepší vilu v Portugalsku, než jakou o sto metrů dál má jeho úhlavní nepřítel Ronald Koeman, na něhož nyní v anglické lize naráží jako na kouče Southamptonu. Chtěl ho trumfnout.

"Možná je to dětinské, ale Van Gaal se prostě rád chlubí," připomíná Borst.

Kniha má vyjít 20. listopadu a přes odhalení ponurých zákoutí života, je prý její obsah víceméně schválen samotným Van Gaalem.

Reklama

Související témata: