Hlavní obsah

Drzé norské mládě už trénuje v Liverpoolu. My ho nechceme, říká Mourinho

Liverpool/Praha

Zálusk si na něj dělá kdekdo. Není divu. Fotbalový supertalent Martin Ödegaard si v patnácti splnil už nejeden sen a teď je aktuální otázkou, kdo ho uloví pro pokračování kariéry. Norský prostor je pro mladého záložníka Strömsgodsetu už příliš malý. Políčeno na něj kvůli jeho předešlým drzým kouskům, které na sítích zachycují různé sestřihy, má řada velkoklubů. Největší šance se dávají v této fázi Liverpoolu, s nímž si už zatrénoval, což hojně zaznamenávají britská média.

Zázračný norský mladík

 
Článek

Ve středu s tátou dorazil do Liverpoolu, ve čtvrtek tam už trénoval. „Je to pro mě vysněný klub," měl se mladík nechat slyšet. Manažer Brendan Rodgers ho má blíže seznámit s chodem Reds. A můžou pokračovat jednání o přestupu, který by mohl být skutečností v lednovém termínu, tedy v době, když už Ödegaardovi bude šestnáct. Stačil by v tomto věku na přechod do takové ligy, jako je ta anglická?

Ne všichni však jdou do boje o fotbalové mládě. Kouč Chelsea José Mourinho se vyjádřil, že tímto směrem svůj zájem neupíná. „Slyšel jsem o něm, může jít do 25 klubů. Chtěl bych vědět, který to nakonec bude, ale my do souboje rozhodně nejdeme," uvedl Mourinho.

Ödegaard je nejmladším hráčem, který kdy oblékl reprezentační dres za Norsko. Proti SAE ho na konci srpna nechal hrát trenér Per-Mathias Högmo, když mu bylo 15 let a 253 dnů. Proti Bulharsku zaznamenal rekordní kvalifikační zápis: o ME hrál, když patnáctiletou hranici překročil přesně o 300 dnů.

Ödegaard pravidelně nastupuje v norské lize

Je rekordmanem i v norské nejvyšší soutěži (debutoval ve chvíli, kdy měl 118 dnů po patnáctých narozeninách). Letos odehrál 23 zápasů a dal tři branky.

Pro srovnání: v české reprezentaci se jako nejmladší kdysi ukázal Jan Polák, když mu v roce 1999 v utkání s Polskem bylo 18 let a 45 dnů. Václav Kadlec se v 18 letech a čtyřech měsících představil jako nejmladší v reprezentační základní jedenáctce.

Evropský rekord drží Ir Samuel Johnston, jemuž podle Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků bylo v roce 1882 při debutu proti Anglii 15 let a 153 dnů. V afrických týmech nejsou patnáctiletí reprezentanti až tak vzácní. V tomhle věku debutovali například Samuel Eto'o z Kamerunu a Youssouf Fofana z Pobřeží slonoviny, Ghaňan Stephen Appiah hrál za reprezentační áčko dokonce už ve čtrnácti.

Stačil by podle vás mladý Nor na okamžitý přechod do takové ligy, jako je ta anglická?
Ano
22,7 %
Ne
77,3 %
Celkem hlasovalo 8808 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články