Hlavní obsah

Tohle byl zločin, rozpálil se Mourinho po zákroku na Matiče. Jenže Barnes potrestán nebude

Londýn/Praha

Po šokující sobotní remíze se zachraňujícím se nováčkem Burnley mluvil mysticky a žongloval pouze s čísly, v neděli se už ovšem kouč Chelsea v televizním studiu Sky Sports neudržel. Vyloučení Matiče nemohlo José Mourinha nechat chladným, nepotrestaný zákrok hostujícího Barnese ho doslova vytočil. „Vždyť to mohl být konec jeho kariéry,“ rozpálil se, když si na videozáznamu znovu a znovu prohlížel, jak Barnes z boku šlápl na holeň srbského legionáře. A ke všemu na nohu, na které měl Matič právě veškerou váhu těla.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Manažer Chelsea José Mourinho protestuje proti verdiktu rozhodčího.

Článek

Reakce sudího Atkinsona ho dopálila ještě víc. Aby ne, když Barnesův faul zůstal nepotrestán, zatímco Matič si za následnou reakci a strčení do soupeře vysloužil červenou kartu.

Tak kdo je větším zločincem?

„Z Diega Costy se stal zločinec za to, že šel za míčem a šlápl protivníkovi na nohu," neodpustil si Mourinho reminiscenci na kampaň, která se po utkání Chelsea s Liverpoolem strhla a jež vyvrcholila dodatečným potrestáním Costy. Brazilec si musel za zákrok na Cana odsedět tři zápasy...

„Pokud srovnáte zákrok Costy se zákrokem Barnese, musíte minimálně říci, že šlo také o zločin," kousavě glosoval faul pětadvacetiletého útočníka, který v minulosti reprezentoval Rakousko. Podle kouče Chelsea měl jít z placu už dávno předtím, než k incidentu s Matičem došlo.

Za nakopnutí Ivanoviče zezadu si už po půlhodině nezasloužil nic jiného, než červenou. Rozhodčí však tento incident přehlédl. A zákrok na Matiče nemínil Atkinson také zaregistrovat.

Barnes zůstane nepotrestán

„Matič může být šťastný, že všechno takto dopadlo. Vždyť to mohlo znamenat konec jeho kariéry. Nemohu najít dostatečně silná slova pro to, co soupeřův hráč udělal," rozohnil se Mourinho v nedělním studiu Sky Sports, kam dvacet minut před začátkem vysílání překvapivě dorazil. Samo sebou, že srbského legionáře bránil a pro Barnese požadoval distanc na šest utkání.

Jenže asociační činovníci na Mourinhovy apely neslyšeli. Dnes potvrdili, že se Barnesovým zákrokem vůbec zabývat nebudou, natož aby snad vynášeli nějaký trest.

"Dodatečné tresty mají sloužit jako odstrašující prostředek pro incidenty, jež se odehrály bez míče a které nemohl rozhodčí vidět. A k tomu nedošlo," zdůvodnili svůj verdikt.

Fotbal je o emocích, argumentuje kouč

Mourinho všem Nemanju Matiče brání až za hrob. „Fotbal je o emocích a někdy nad nimi prostě ztratíte kontrolu. A to se Matičovi stalo. Představte si, co by třeba po pouhé vteřině mohlo také následovat. Barnes by dál stál, zatímco pro Matiče by fotbalová kariéra skončila," obracel se na moderátory.

A v tu chvíli se rozjel. Rázem hodil za hlavu pokutu 25 tisíc liber, kterou před nedávnem za své výroky dostal, bylo mu jedno, že může následovat další trest a on třeba nebude v neděli moci na lavičku svého týmu ve finále Ligového poháru ve Wembley proti Tottenhamu.

„Za celou sezónu vzpomínám jen na jedno jediné kontroverzní rozhodnutí, které bylo v náš prospěch, zatímco verdikty namířené proti nám se dějí týden co týden. A já o nich týden co týden mluvím, i když tím riskuji. Ale už je toho příliš mnoho, mým hráčům se nedostává respektu, který si zaslouží, takže nemohu mlčet."

Po ruce měl i argumenty. Pochopitelně namířené proti sudímu Atkinsonovi, jenž podle Mourinhova mínění stejným způsobem poškodil jeho Chelsea v předchozích zápasech proti Evertonu či Liverpoolu.

Na tahu je teď disciplinárka

Teď je pochopitelně otázkou, jak disciplinární komise anglické fotbalové asociace zareaguje. Na vyloučení Matiče, proti němuž se Chelsea odvolala, ale třeba i na Mourinhovy invektivy v televizním studiu. Vždyť kromě finanční pokuty se mu dostalo varování, aby mlčel a vývody o cílené kampani proti jeho týmu si odpustil.

Jenže ve studiu Sky Sports o ní kouč Chelsea mluvil znovu. „Pokud by v zápasech se Southamptonem, Tottenhamem a Burnley nešla rozhodnutí sudích proti nám, nevedli bychom ligu před Manchesterem City o pět, ale o dvanáct bodů," naznačoval Mourinho, že své přesvědčení nezměnil.

Reklama

Související témata: