Hlavní obsah

Dopadlo to fantasticky! Vybojovali jsme životně důležité vítězství, liboval si Čech

Londýn

Arsenal je zpátky v boji o titul. Na vedoucí Leicester po nedělní bitvě a výhře z 95. minuty ztrácí už jen dva body. „Nakonec to dopadlo fantasticky,“ liboval si gólman Petr Čech po utkání, v němž podržel svůj tým dvěma fantastickými zákroky, když nejprve chytil gólovou hlavičku Vardyho a pak vytáhl technickou střelu Kantého, mířící k tyči.

Foto: Tony O'brien, Reuters

Forvard Leicesteru Jamie Vardy překonává z pokutového kopu gólmana Arsenalu Petra Čecha v zápase 26. kola anglické Premier League.

Článek
Fotogalerie

„Zápas jsme začali velmi dobře. Soupeř k nám přijel s velkým sebevědomím, protože jim zatím sezóna vychází nad očekávání. Ale když jsem viděl, jak jsme aktivní, říkal jsem si, že bychom to mohli zvládnout a vyhrát," přiznal na svých stránkách.

Vardyho hlavička byla těžší

V první půli předvedl dva zákroky, při nichž podržel svůj tým, který marně dobýval branku soupeře. „Těžší byl ten při hlavičce Vardyho. Byl blízko mě a zůstal na nohou. Kdybych míč vyrazil, tak to dorážel do branky. Musel jsem balón nějak udržet vedle sebe a zalehnout ho, což se podařilo. Měl jsem i trochu štěstí, že míč zůstal vedle mě. Při střele Kantého to jednu chvíli to vypadalo, že jde vedle tyče, ale míč se neskutečně zatočil do brány. Hodně jsem se musel natahovat, ale dokázal jsem balón vyrazit," popsal klíčové momenty.

Těsně před koncem první půle, ale přišel faul Monreala a pokutový kop, který zahrával sám postižený Vardy a proměnil ho ve svůj 19. gól v této sezóně Premier League.

„Bohužel, penalta a gól do šatny, což nám trochu zkomplikovalo situaci. Ale v kabině jsme si říkali, že hrajeme dobře, máme šance a nesmíme propadat panice. Soupeř pak hrál dlouho v deseti, a i když je Leicester tým, který dobře brání, vytvořili jsme si spoustu šancí a měli jsme velký tlak. Bylo jen otázkou času, kdy to tam spadne. Vyrovnání přišlo v pravou chvíli a zbývalo ještě dost času, abychom strhli vítězství na svou stranu," konstatoval Čech.

Kouč Arséne Wenger si posteskl, že Arsenal mohl rozhodnout dřív, ale při velkých šancích mu chybělo i štěstí a skvělé zákroky předvedl také Kasper Schmeichel v brance Leicesteru.

„I tak jsme věřili, že jsme schopni něco udělat. Skoro z každého útoku, každého rohu, jsme byli nebezpeční. Vítězný gól visel na vlásku. Nakonec jsme byli za snahu i převahu tím gólem odměněni. A nemohl ho snad dát nikdo jiný, než Danny Welbeck. Byla to pro něj obrovská satisfakce. Zažíval těžké měsíce. Sotva se po prvním zranění vrátil, musel s kolenem znovu na operaci a ztratil celkem deset měsíců. Byl to strašně důležitý gól," zdůraznil Čech.

Na chybující sudí se nezlobil

Ve hře bylo, jak se říká, šest bodů. V případě prohry by jich Arsenal ztrácel osm, teď už je rozdíl jen dvoubodový. Ale velmi dlouho to vypadalo v lepším případě na remízu a pětibodový rozdíl.

„V půli to moc dobře nevypadalo. Kdyby u nás Leicester vyhrál, bylo to na osm bodů a to už je opravdu hodně. Pak bychom potřebovali, aby třikrát prohráli, což by bylo hodně těžké, když do zápasu s námi vyšli bodově naprázdno jen dvakrát. Kdybychom remizovali, byl by mezi námi pětibodový odstup, a to taky není málo. Takhle stačí jedna jejich remíza a už to mezi námi bude na rozdíl skóre. Proto říkám, že jsme vybojovali životně důležité vítězství. Ale na druhou stranu, do konce ligy zbývá ještě spousta zápasů a s těmi silnými týmy ještě hrajeme," spočítal Čech.

Utkání provázela řada sporných momentů, například odpískaná penalta, ale další neodpískané. Čech se ale na zkušeného sudího Martina Atkinsona nezlobil.

„Chtěl bych říct, že tyhle zápasy jsou strašně vypjaté a rozhodčí to má někdy na hřišti těžké. Stane se spousta věcí v obrovské rychlosti a sudí má zlomek vteřiny. Logicky pak nemohou udělat všechna rozhodnutí správně, nejsou to roboti. Snažili se zápas odpískat co nejlíp. Skoro po každém utkání se najdou situace, o nichž se dá diskutovat. My hráči jsme tam od toho, abychom hráli fotbal, a rozhodčí píská. A někdy to opravdu nemá snadné," pravil Čech diplomaticky.

Reklama

Související témata: