Hlavní obsah

Jen Čech jako lídr Arsenalu nestačí, zní z Anglie. Postaví se bývalý fotbalista na hlavu?

Londýn/Manchester

Ze všech stran schytávají kritiku fotbalisté Arsenalu, kteří ve šlágru 27. kola Premier League na hřišti Manchesteru United podali laxní výkon, prohráli 2:3 a možná kvůli tomu ztratili šanci na zisk mistrovského titulu. Kromě nešťastných fanoušků se do hráčů Gunners pouštějí také bývalí fotbalisté včetně Thierryho Henryho.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Mezi stopery Arsenalu Laurentem Koscielnym (vlevo) a Gabrielem neprobíhá správná komunikace, míní novinář John Cross.

Článek

Sestřih z utkání Manchester United - Arsenal

Zatímco Arsenal vyrukoval na soupeře s nejsilnější možnou jedenáctkou, United museli sestavu lepit. Do základu se vešli i teenageři, z nichž jeden dokonce rozhodl zápas. Osmnáctiletý Marcus Rashford zařídil hned dva góly svého týmu. Kanonýři v zápase předvedli nedostatek nasazení a svoje fanoušky doslova zklamali.

Fotbalový svět kroutí hlavou. Arsenal usilující o úvodní titul od sezóny 2003/04 má jedinečnou příležitost na pohár pro vítěze Premier League konečně dosáhnout. Vždyť vedoucí Leicester má po 27 zápasech 56 bodů, zatímco v loňském roce v této době měla Chelsea bodů 63. „Chce Arsenal doopravdy vyhrát letos titul? Vždyť to mají nejjednodušší za hodně let," všiml si například Rio Ferdinand.

Podrobnou analýzu neúspěchu Arsenalu připravil novinář John Cross, který vidí problém v nedostatku vůdčích typů. „Kdybyste se podívali na Old Traffod na hřiště, kdo (v Arsenalu) plní roli lídra? Petr Čech. Kromě něj? Nikdo."

Další problém žurnalista vidí ve špatné spolupráci stoperské dvojice. „Arséne Wenger postavil ve středu obrany Laurenta Koscielnyho a Gabriela. K tomu v poslední době nesahal příliš často kvůli vzájemné nedostatečné komunikaci. K té dochází částečně kvůli špatné Gabrielově angličtině, zčásti kvůli tomu, že ani jeden z nich není typickým křiklounem. To hovoří za vše," napsal.

To bývalému útočníkovi Gunners a současnému fanouškovi týmu Thierrymu Hernymu vadilo nedostatečné nasazení. „To nebyl výkon týmu, který chce vyhrát ligu. Arséne Wenger si musí trhat vlasy," povídal Francouz v televizi Sky.

„Je jedno slovo, které bych chtěl použít, ale nemohu. To slovo popisuje nedostatek toho, čeho skuteční hráči mají mnoho," pokračoval Henry pravděpodobně v narážce na trenéra Manchesteru United Luise van Gaala, který před duelem s Arsenalem prohlásil, že občas vyzývá své hráče k tomu, aby „byli nadržení". „Těmto hráčům Arsenalu to rozhodně chybí," dodal Henry.

Rozlícený z výkonu londýnského celku byl i bývalý skotský fotbalista Graeme Souness. „Arsenal vypadá jako špatný vtip. Bylo mu šité na míru, aby na Old Trafford předvedl domácímu zuboženému týmu pořádné číslo. A on to nezvládl," prohlásil někdejší hráč Liverpoolu či Tottenhamu.

Dnes dvaašedesátiletý rodák z Edinburghu se dokonce domnívá, že Arsenal, který na vedoucí Leicester ztrácí pět bodů, je již ze hry o titul. „Pokud mě vyvedou z omylu a vyhrají tenhle ligový ročník, postavím se na hlavu," prohlásil Souness.

Má Arsenal ještě šanci na zisk mistrovského titulu?
Ne, pětibodová ztráta už je příliš
47,2 %
Ano, Kanonýři titul ještě mohou vybojovat
52,8 %
Celkem hlasovalo 12990 čtenářů.

Reklama

Související témata: