Hlavní obsah

Pogba je nejdražším fotbalistou planety. Za 3 miliardy korun přestoupil do Manchesteru

Manchester
Aktualizováno

Záložník Paul Pogba se stal novou posilou Manchesteru United. Celek z Old Traffod v úterý časně ráno oficiálně potvrdil příchod francouzského reprezentanta z Juventusu Turín. Stará dáma za svůj klenot podle italských médií dostane 110 miliónů eur (téměř tři miliardy korun), což z Pogby dělá nejdražšího fotbalistu planety.

Foto: David Vincent, ČTK/AP

Paul Pogba se vrací do Manchesteru United. Rudí ďáblové z něj udělali nejdražšího fotbalistu na světě.

Článek

Pogba se do Manchesteru vrací po čtyřech letech, do Itálie přitom z mládežnické akademie United putoval podle agentury AP asi za 800 tisíc liber (25,5 miliónu korun). V anglickém klubu podepsal stříbrný medailista z letošního domácího mistrovství Evropy pětiletou smlouvu s opcí na další sezónu.

Rekordní částkou vyplacenou za fotbalistu bylo dosud 101 miliónů eur (tehdy 2,57 miliardy korun), za kterou přestoupil velšský křídelník Gareth Bale z Tottenhamu do Realu Madrid v roce 2013. Odhady hodnoty Pogbova přestupu se zatím rozcházejí o několik miliónů, v každém případě však přesahují hodnotu Baleova přestupu.

Přehled nejdražších fotbalových přestupů podle agentury SID (v miliónech eur):
HráčČástkaKlubyRok
1.Paul Pogba110Juventus - Man. Utd.2016
2.Gareth Bale101Tottenham-Real Madrid2013
3.C. Ronaldo94Man. Utd. - Real Madrid2009
4.Gonzalo Higuaín90Neapol - Juventus2016
5.Neymar83,5Santos - Barcelona2013
6.Luis Suárez81Liverpool - Barcelona2014
7.James Rodríguez80Monako - Real Madrid2014
8.Kevin De Bruyne75Wolfsburg - Man. City2015
9.Ángel di María75Real Madrid - Man. Utd.2014
10.Zinedine Zidane73,5Juventus - Real Madrid2001
11.Zlatan Ibrahimovic69,5Inter Milán - Barcelona2009

Pogba se před čtyřmi lety nerozešel s Manchesterem v dobrém. Tehdejší kouč Alex Ferguson prohlásil, že neprokázal žádný respekt a vyjádřil radost, že hráč z klubu odešel. Záložník se však stal v Turíně oporou a s Juventusem vyhrál čtyřikrát v řadě titul, dvakrát se také radoval z triumfu v Italském poháru.

"Jsem nadšený, že se vracím do United, tomuto klubu vždy patřilo v mém srdci zvláštní místo. Těším se na spolupráci s trenérem Josém Mourinhem," uvedl Pogba v prohlášení pro web manchesterského týmu. Francouz je po obránci Ericu Baillym, útočníkovi Zlatanu Ibrahimovicovi a záložníkovi Henriku Mchitarjanovi čtvrtou posilou po Mourinhově letním příchodu.

Mourinho označil Pogbu za jednoho z nejlepších hráčů na světě. "Bude hrát klíčovou roli v našem týmu, který chci stavět pro budoucnost. Je rychlý, silný, dává góly a čte hru lépe než řada starších hráčů," uvedl portugalský trenér.

Reklama

Související témata: