Hlavní obsah

V Anglii po desetiletích otevřeli citlivé fotbalové téma

Kluby Premier League zahájily debatu o jednom z nejcitlivějších témat v anglickém fotbale, jímž je stání na stadionech. Místa pouze k sezení jsou v nejvyšších dvou anglických soutěžích povinná od tragédie na Hillsborough, kde bylo v roce 1989 v sektoru na stání při zápase Liverpoolu a Nottinghamu ušlapáno 96 lidí.

Foto: Craig Brough, Reuters

Gólman Arsenalu Petr Čech v diskuzi s rozhodčím Martinem Atkinsonem. Ilustrační snímek.

Článek

Zahájením debaty v Anglii reagovali na iniciativu v některých evropských zemích, zejména Německu, kde sektory na takzvané "bezpečné stání" zavádějí. Sekce, kde se dají sklopit a upevnit sedačky, aby mohli fanoušci vstát a vytvářet atmosféru, jež podle mnohých na fotbale při sezení chybí, mají také v sousedním Skotsku na stadionu Celticu Glasgow.

"Vzhledem k tomu, že naší hlavní starostí je bezpečnost, byly kluby pochopitelně opatrné a nedošli jsme k žádnému konsenzu," uvedli dnes představitelé Premier League. Kluby vedení ligy pověřily, aby shrnula všechny záležitosti týkající se bezpečnosti, fanoušků, technického zajištění a legislativy, a až poté se bude moci o stání dále diskutovat.

Podle všeho by se jednalo o běh na hodně dlouhou trať. Stadiony s místy pouze na sezení jsou povinné ze zákona a ministerstvo kultury, médií a sportu uvedlo, že na současné podobě nic měnit nehodlá.

Proti je také Skupina na pomoc rodinám z Hillsborough. "Byl by to krok zpět. Máme tendenci zapomínat historii. Myslím, že tohle by byl krok špatným směrem, jenž by vedl k dalším a dalším," uvedla zástupkyně organizace Sue Robertsová, jež sama na Hillsborough přišla o bratra.

Naopak podle šéfa Federace fotbalových fanoušků Malcoma Clarkea by bylo "bezpečné stání" výhrou pro všechny. "Chceme vidět fanoušky, kteří chtějí, aby mohli stát ve speciálně označených sektorech, a fanoušky, kteří chtějí sedět, aby jim ve výhledu nepřekáželi stojící lidé," řekl.

Reklama

Související témata:
Ušlapání